Corc gros del gra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCorc gros del gra
Tenebroides mauritanicus Modifica el valor a Wikidata

Tenebroides mauritanicus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreColeoptera
SubordrePolyphaga
FamíliaTrogossitidae
GènereTenebroides
EspècieTenebroides mauritanicus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Nomenclatura
Sinònims
Tenebroides affinis Modifica el valor a Wikidata

El corc gros del gra (Tenebroides mauritanicus)[1] és una espècie de coleòpter de la família dels trogossítids. A Catalunya és una espècie introduïda.[2][3] És molt prolífic i pot causar danys important en les sitges de cereals.

Característiques[modifica]

És el més gros dels corcs del gra. El adults mesuren uns 15 mm, i les larves entre 15 mm i 25 mm. Les larves són blanques amb dues taques negres darrere el cap.

Al moment de transformar-se en crisàlida solen barrinar un forat en un tros de fusta o fer-se un capoll. Les femelles poden viure fins a un any i ponen uns mil ous, en grups de 10 a 60 al blat, blat de moro i altres cereals. Adults i larves (corcs) es nodreixen de preferència del germen.[4] Els seus excrements fan que el gra esdevingui inservible per al consum humà. Quan es tracta de llavors, per la seva preferència per al germen, una única larva pot destruir el poder germinatiu de fins a 10.000 llavors. [5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Corc gros del gra
  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 2 març 2022].
  2. Andreu, Jara; Pino, Joan. El projecte ExoCat - Informe 2013 (pdf). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2013, p. 101. [Enllaç no actiu]
  3. «Corc gros del gra». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. Johnson, Doug. «Cadelle Beetle (Tenebroides mauritanicus)» (en anglès). Insect Pests of Stored Grain: University of Kentucky College of Agriculture. [Consulta: 5 febrer 2015].
  5. Felke, Martin. «Schwarzer Getreidenager (Tenebroides mauritanicus)» (en alemany). Schädlingskunde: Institut für Schädlingskunde. Arxivat de l'original el 2015-02-14. [Consulta: 5 febrer 2015].