Corrector ortogràfic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
No s'ha de confondre amb Corrector de textos.

Un corrector ortogràfic és, en informàtica, una aplicació de programari que s'utilitza per analitzar textos per tal de detectar i, de forma automàtica o manual, corregir faltes ortogràfiques.

Descripció[modifica | modifica el codi]

No s'ha de confondre l'ortografia amb la gramàtica. El corrector ortogràfic compara les paraules del text amb les paraules en un diccionari. Si les paraules del text es troben al diccionari, aquestes són acceptades, en cas contrari, el corrector proposa termes similars. La gramàtica, d'altra banda, comprova que les paraules del text (existents en el diccionari), compleixen certes normes de la gramàtica (ordre de les paraules, etc.) I de la semàntica (frases que tinguin sentit, etc.). Per a la correcció d'errors gramaticals es pot utilitzar un corrector gramatical, tot i que avui en dia molts correctors ortogràfics també compleixen aquesta funció, així com errors en la puntuació del text.

Un corrector ortogràfic no pot garantir que un text sigui correcte , doncs, encara que les paraules en una oració hi hagi, pot ser que la paraula no tingui la semàntica correcta. Ex «La baca és un animal que dóna llet» seria acceptat perquè la paraula baca existeix. Per tant, el corrector ortogràfic no detecta l'error ortogràfic («baca» en lloc de «vaca»).

Corrector català per al Firefox[modifica | modifica el codi]

Firefox té diccionaris en múltiples idiomes (entre ells el que permeten corregir una errada ortogràfica a les caixes d'edició de text

Exemples[modifica | modifica el codi]

Correctors ortogràfics[modifica | modifica el codi]

Gramaticals[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]