Cortina (estri)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Cortina penjada d'una barra.

Una cortina és una peça de tela, o un material similar, penjada amb la finalitat d'adornar, abrigar o cobrir una finestra, porta, etc d'un edifici. La seva funció és la d'impedir totalment o parcialment el pas de la llum o la visibilitat des de l'exterior. També es pot utilitzar per a separar seccions d'una habitació, o per cobrir una prestatgeria o altres mobles.

Les cortines es col·loquen en qualsevol habitació que disposi de visualització però especialment en els dormitoris per treure la llum en el moment del son. Si són fines i deixen passar la llum s'anomenen estors. També, un important detall és que serveixen per no permetre el pas del fred (més aviat la sortida de l'escalfor), perquè quan hi ha corrents freds o pluges, el vidre (sense cambra d'aire) permet el refredament de l'interior baixant la temperatura ambient.

Cortina mosquitera[modifica]

Representació d'una habitació amb cortines (Vermeer)
Cortina de ganxet

Un altre tipus de cortina habitual en els pobles i que se situen a l'entrada de les cases o dels establiments per evitar que entrin les mosques i mosquits, són les cortines mosquiteres.

Estan fetes amb múltiples peces de plàstic amb forma de macarró tipus penne i un filferro amb forma de ganxo que les travessa per poder enganxar una peça amb l'altre. Amb aquestes peces es fan múltiples tires fins a cobrir tota l'entrada.

Altres sentits[modifica]

  • Cortina de fum, cortina artificial feta amb fum emprada per a impedir la visibilitat en conflictes militars.
  • Cortina de corrent d'aire emprada per a disminuir la pèrdua d'aire calent o fred d'un espai sense tancar, ja sigui un local o frigorífic obert.
  • Cortina de fum (metàfora), és una expressió utilitzada quan s'està amagant alguna cosa a l'oponent.
  • En un sentit més ampli, per exemple, també com a metàfora, com l'impediment o dificultat al pas de la visió o d'alguna altra acció.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cortina (estri) Modifica l'enllaç a Wikidata