Costums de Lleida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula documentCostums de Lleida
Tipuscostum Modifica el valor a Wikidata
EpònimLleida Modifica el valor a Wikidata
Creació1228 Modifica el valor a Wikidata

Els Costums de Lleida (en llatí: Consuetudines Ilerdenses) foren una recopilació del dret lleidatà encarregada pels cònsols de la ciutat i realitzada pel també cònsol i jurista de la ciutat Guillem Botet el 1228 i que establiren el Costum.[1] Foren el primer Còdex de dret local escrit a Catalunya, i recopilen no tan sols Costums escrits, sinó també la normativa atorgada pels reis a la ciutat, Estatuts, Bans que havien dictat els cònsols lleidatans i Usatges no escrits.[2] Foren redactats amb la finalitat, tal com manifesta el mateix autor en el prefaci,[3]

« [...] d'eliminar qualsevol ocasió de fer mal a aquells que quan el costum els afavoria afirmaven que existia dit costum, però si, en un cas similar, s'esgrimia contra els seus interessos, aleshores negaven dit costum. »
« [...] quibusdam occasio malignandi qui quando erat pro eis consuetudo et esse consuetudinem affirmabant. Si contra eos in consimili casu allegabatur non esse consuetudinem asserebant. »

Els Costums van romandre vigents per un període de quasi 600 anys, i van contribuir a la formació de la ciutat i de la societat civil lleidatana.[4]

El text original en llatí Consuetudines Ilerdenses fou traduït al català durant el segle xiv.

Rang[modifica]

En les compilacions del dret català es recolliren les següents fonts del dret, segons aquest ordre de prelació:

  1. Costums
  2. Privilegis
  3. Usatges
  4. Lex Visigothorum
  5. Lex romanorum

Referències[modifica]

  1. «Costums de Lleida». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Serrano i Daura, Josep «La projecció del dret de Lleida» (pdf). Publicacions de l'Institut d'Estudis Catalans, pàg. 235,236 [Consulta: 23 gener 2021].
  3. Botet, Guillem. «Incipiunt Consuetudines civitatis Ylerde». [Consulta: 14 febrer 2022].
  4. Ajuntament de Lleida (Col·lecció Guillem Botet; 1). Els Costums de Lleida., 1997. ISBN 84-89781-10-9 [Consulta: 23 gener 2021]. 

Enllaços externs[modifica]

Vegeu també[modifica]