Creu Militar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentCreu Militar
MC
Military cross BAR.svg
Military Cross.jpg
Tipus Sistema d'honors britànic
distinció al coratge
creu
Descripció premi Valentia en operacions actives contra l'enemic
Data 28 desembre 1914 –
Instauració Jordi V del Regne Unit
Rang

↑ UK Conspicuous Gallantry Cross ribbon.svg Creu per la Valentia Demostrada

↓ Uk dfc rib.png Creu dels Vols Distingits (Regne Unit)
Estat Regne Unit
Concedit per Regne Unit i Commonwealth
Modifica les dades a Wikidata

La Creu Militar (MC) és la tercera condecoració militar atorgada a oficials i (des de 1993) a tots els rangs de l'exèrcit britànic, així com als oficials dels països de la Commonwealth. La Creu Militar no pot ser atorgada a títol pòstum, i s'atorga per valentia i serveis distingits en acció davant l'enemic.

Va ser creada per Jordi V el 28 de desembre de 1914, en plena I Guerra Mundial, per omplir un buit entre la Creu Victòria (VC) i l'Orde del Servei Distingit. En origen, només podia ser atorgada a Capitans, Tinents i Sots-oficials (els oficials superiors encara rebien l'Orde del Servei Distingit). El 1931, la seva concessió s'amplià als Majors i al personal de la RAF per accions a terra. A partir de 1993, la tropa també pot rebre-la, en quedar derogada la Medalla Militar.

Les Barres són atorgades en reconeixement a posteriors accions de valentia que siguin mereixedores de la condecoració. Així mateix, els receptors poden fer servir el postnominal MC. S'equipara amb la Creu del Servei Distingit a la Royal Navy i amb la Creu dels Vols Distingits de la RAF.

Descripció[modifica]

Una creu platejada, de 46mm d'alçada màxima i 44mm d'amplada màxima, amb corones imperials a la punta, suspesa d'una barra plana. A l'anvers hi ha el monograma reial al centre. El revers és pla, però des del 1938 s'hi grava el nom del receptor i l'any de la concessió.

Penja d'una cinta blanca amb una franja morada al centre.

Referències[modifica]