Crioll de Maio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaCrioll de Maio
kriolu, kriol
Tipusdialecte Modifica el valor a Wikidata
Dialecte decrioll capverdià Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants8,000 (aprox)
Autòcton deilla de Maio
EstatCap Verd Cap Verd
Classificació lingüística
llengua humana
pidgins i criolls
criolls portuguesos
crioll capverdià Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-2cpp
ISO 639-3kea
IETFkea-u-sd-cvma Modifica el valor a Wikidata

El Crioll de Maio és un dialecte del crioll capverdià, que pertany al grup dels criolls de Sotavento, parlat principalment a l'illa de Maio.

S'estima que és parlat per l'1,36% de la població de Cap Verd,[1] però aquest número podria ser lleugerament més gran a causa de l'emigració interna a les illes, i encara més si hi afegim els parlants a comunitats d'emigrants a l'estranger.

Característiques[modifica]

Més enllà de les característiques generals dels criolls de Sotavento el crioll de Maio té les següents característiques:

  • L'aspecte progressiu del present és format col·locant stâ abans dels verbs: stâ + V.
  • Les vocals àtones finals /i/ i /u/ desapareixen freqüentement. Ex.: cumádr’ en comptes de cumádri «comadre», vilúd’ en comptes de vilúdu «veludo», bunít’ en comptes de bunítu «bonito», cantád’ en comptes de cantádu «cantado».
  • El so /ʤ/ (derivat del portuguès antic escrit j a l'inici de paraulra) està parcialment representat per /ʒ/. Ex. jantâ en comptes de djantâ «jantar», jôg’ en comptes de djôgu «jogo», però djâ «já», Djõ «João» manté el so /ʤ/.

Referències[modifica]

  1. Valor estimat a partir de la població resident en 2005: Instituto Nacional de Estatística: [1] Arxivat 2008-01-26 a Wayback Machine.

Vegeu també[modifica]