Vés al contingut

Crispí i Crispinià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaCrispí i Crispinià

Xilografia popular del s. XVIII, impresa a Bassano per Remondini
Biografia
Grupduet de germans Modifica el valor a Wikidata
Crispí (Roma, segle III - Augusta Suessionum (en) Tradueix, 287). Sabater. Sant
Crispinià (Roma, segle III - Soissons, 287 (Gregorià)). Sabater. Sant Modifica el valor a Wikidata
NaixementCrispinus, Crispinianus
Segle III
Roma? (Itàlia)
Mort286 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Soissons (França)
SepulturaSan Lorenzo in Panisperna (Roma), Soissons (Saint-Crépin-le-Grand, desaparegudes en 1792) 
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
màrtirs
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa, Església d'Anglaterra
PelegrinatgeSoissons, S. Lorenzo in Panisperna (Roma), Faversham (Kent, Anglaterra)
Festivitat25 d'octubre
IconografiaEls dos junts, arreglant sabates
Patró deSabaters, treballadors de la pell; Elda


Crispí i Crispinià van ser dos germans cristians, martiritzats al final del segle iii a Roma. Venerats com a sants, són els patrons tradicionals, a tot Europa, dels sabaters i, per extensió, d'altres oficis relacionats amb la pell. La festivitat es commemora el 25 d'octubre.

Vida i llegenda

[modifica]

La seva vida no es coneix més que per la llegenda. Germans bessons, havien nascut en una família noble al segle iii. Van ser perseguits per la seva fe cristiana i van fugir de Roma, arribant a Soissons. Allí van predicar el cristianisme als gals i, de nit, feien i arreglaven sabates per a guanyar-se la vida. De tota manera, feien les sabates per als pobres i no els cobraven res. Van aconseguir moltes conversions, per la qual cosa, el governador Rictus Varus els va fer detenir, torturar i decapitar, cap al 286.

Una tradició diu que l'emperador Maximià, que era de pas a la zona, va ésser-ne el jutge del seu procés. Com que van refusar d'abjurar del cristianisme, van ser sotmesos a nombrosos turments: van ficar cunyes punxegudes per sota les ungles (però les punxes van saltar-ne sense fer-los mal i van ferir els botxins), van ser llençats a una cisterna plena de plom fos (tampoc no van patir mal i el plom saltà a l'ull del botxí, deixant-lo borni), etc. Finalment, van ser ficats a una caldera d'oli bullent, però uns àngels els van treure i Varus, desesperat, s'hi llençà endins. L'endemà, van ser decapitats i van morir.

Al segle vi, una església s'aixecà en honor seu a Soissons, però no serà fins al 650 que Sant Eloi troba a l'església les seves sepultures. Sobre elles s'aixecarà l'abadia de Sant Crispí el Gran, avui desapareguda. Part de les relíquies són avui a Roma, a l'església de San Lorenzo in Panisperna. Altres van ser enviades per Carlemany a la catedral d'Osnabrück, dedicada als sants.

Nombreses llegendes i elements fabulosos van afegir-se a la seva vida, i el seu culte es va estendre ràpidament arreu d'Europa.

Llegenda anglesa

[modifica]

Si els francesos han situat la llegenda a Soissons, els anglesos ho han fet a la ciutat de Faversham, a Kent (Anglaterra). Diferents variants de la llegenda els fan naturals del lloc i morts a Canterbury, o només habitants de Faversham, on els sants haurien arribat fugint de Roma; hi van viure i des de Faversham van anar a Soissons on van ser morts. Això fa que sigui un sant popular a Anglaterra, present a obres de Shakespeare com Julius Caesar o Henry V, amb el famós "discurs del dia de Sant Crispí" a l'acte IV.[1]

Iconografia

[modifica]

Obresː

  • Taula de sant Anià, sant Crispí i sant Crispinià, del gremi de sabaters de Barcelona, atribuïda a Gabriel Guàrdia. S. XV (MUHBA)[2]
  • Retaule dels sants Crispí i Crispinià a la catedral de Torí, del gremi de sabaters, pintures de començaments del s. XVI [3]
  • Dibuix representant l'aparició de la Mare de Déu als sant Crispí i Crispinià, atribuït a Salvador Maella (Madrid, Palau reial) [4]

Notes

[modifica]
  1. La batalla d'Agincourt, nucli temàtic de l'obra, va tenir lloc el 25 d'octubre, dia de Sant Crispí, de 1415.
  2. «Col·leccions MUHBA». [Consulta: 8 novembre 2023].
  3. «TORINO. Duomo, Polittico della Compagnia dei Calzolai nella cappella dei Ss. Crispino e Crispiniano, opera di Giovanni Martino Spanzotti e Defendente Ferrari. – Defendente Ferrari» (en italià), 23-07-2012. [Consulta: 19 agost 2024].
  4. «Real Biblioteca · [Aparición de la Virgen a San Crispín y San Crispiniano · Real Biblioteca Digital]». [Consulta: 8 novembre 2023].