Cristal·linitat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La Cristal·linitat fa referència al grau d'ordre estructural d'un sòlid En un cristall els àtoms o les molècules estan disposats d'una manera regular i periòdica. El grau de cristal·linitat té una gran influència en la duresa, densitat transparència i difusió. En un gas les posicions relatives dels àtoms o les molècules són completament aleatòries. Els materials amorfs com els vidres i líquids representen un cas intermedi i tenen ordre sobre distàncies curtes (uns pocs espais atòmics o moleculars) però no sobre distàncies llargues.

Molts materials (com vidres ceràmics o alguns polímers) es poden preparar una mescla de regions cristal·lines i amorfes. En aquests casos la cristal·linitat normalment s'expressa com percentatge sobre el volum del material que és cristal·lí. Tanmateix en els casos de materials completament cristal·lins pot variar el grau de perfecció estructural pels seus defectes cristal·logràfics

La cristal·linitat es pot mesurar usant la difracció de raigs X, però les tècniques de calorimetria són les que normalment s'usen.

Cristal·linitat de roques[modifica]

La geologia descriu quatre nivells qualitatius de cristal·linitat:

  • Roques holocristal·lines que són completament cristal·lines;
  • Roques hipocristal·lines que són parcialment cristal·lines, amb cristalls dins una matriu vítria amorfa;
  • Roques hipohialines parcialment vidrosos;
  • Roques holohialines (com l'obsidiana) completament vitris.