Cromlec d'Eteneta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCromlec d'Eteneta
Vista aèria
Imatge
TipusCromlec, menhir i jaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaUrnieta (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 43° 12′ N, 2° 00′ O / 43.2°N,2°O / 43.2; -2
Dades i xifres
Monumental ensemble (Basque Autonomous Community) (en) Tradueix
Bien Cultural Calificado
Menhir d'Eteneta amb la muntanya Adarra darrere

Els cromlech d'Eteneta és un conjunt prehistòric destacable entre els molts jaciments trobats a la muntanya Adarra.

Ubicació[modifica]

Es troba en un ampli serral entre les muntanyes Adarra i Oindo, al sud de la primera. El seu terme municipal pertany a Urnieta, a Euskadi. És a 704 m sobre el nivell del mar. Les coordenades en són: longitud 01º 57´50´´; latitud 43º 12´01´´

Accés[modifica]

L'accés més fàcil i directe al jaciment es fa seguint el camí que envolta per l'oest la muntanya Adarra a partir del rierol Mantale i s'arriba fins al mateix serral d'Eteneta, on hi ha el monument. També és accessible pel cromlec d'Elurzulo, o pujant al cim de l'Adarra i després baixant cap al serral al qual ens dirigim, des d'on es veu el monument.

Descripció[modifica]

És un conjunt arqueològic compost per 2 cromlecs i un menhir que pertany a un d'aquells.

Menhir de gran alçada a Eteneta

El cromlech més gran té 4,50 m de diàmetre i inclou molts testimonis d'una alçada màxima de 0,45 m, encara que un d'ells correspon a l'anomenat "menhir d'Eteneta" amb més de 2 m d'altura, a què cal afegir un metre més enterrat sota terra. L'altre cromlec té 2,70 m de diàmetre i es compon de 24 testimonis que no superen els 0,37 m d'alçada. El material emprat es el Gres del terreny.

Història[modifica]

Daten de l'edat de ferro. Luis Peña Basurto descobrí al 1951 els dos cromlecs mentre que el monòlit o menhir gran fou descobert per J. Peña i K. Mariezkurrena el 1978: el trobaren estés al terra cobert d'herba, i el posaren en vertical posteriorment.

Referències[modifica]

Estudi dels menhirs de Euskal Herria". Munibe 35. .Xabier Peñalver. Societat de Ciències Aranzadi.1983. Carta Arqueològica de Guipúscoa. 1. Megàlits. Munibe. Suplement 7. Societat de Ciències Aranzadi.1990. "Dòlmens, cromlechs i menhirs".Xabier Peñalver. Editorial Txertoa. 2011. Wikiloc. Rutes de Senderisme.

Enllaços externs[modifica]

Conjunt prehistòric d'Eteneta