Menhir

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Menhir a la Bretanya
Menhir de Merli (Ribagorça)

Un menhir és un monument prehistòric, megalític, que consisteix en una gran pedra de forma allargada, plantada a terra en posició vertical. El mot prové del bretó maen, 'pedra' i hir, 'llarga', que va ser adoptat pels prehistoriadors i ja ha passat al llenguatge comú.[1] En català, s'han anomenat tradicionalment pedra dreta, pedra fita, pedra llarga o pedra del dimoni.[2]

Els menhirs es poden trobar sols o en grups. Tenen una distribució geogràfica àmplia: se'n troben a Europa, Àsia i Àfrica, i pertanyen a diversos períodes.

Els menhirs s'associen amb la cultura del vas campaniforme, que habitava a Europa durant el neolític tardà i l'edat del bronze a Europa,[3] però a Àsia n'hi ha exemples d'època contemporània.

Les seves funcions eren diverses, des de marcar els límits territorials d'un poble fins a ser el centre de cerimònies religioses, especialment funeràries, o llocs on es retia culte al Sol. Els més moderns tenien inscripcions sacres i invocacions a divinitats, per això el cristianisme va rebaixar l'alçada d'algunes pedres i les va coronar amb una creu, esdevenint llocs de culte cristians.

Referències[modifica]

  1. «Artes Figurativas I». A: Enciclopedia Temática Sopena (paper) (en castellà). Traducció de l'Enciclopedia Generale "Le Nove muse" de S.A.I.E. Editrice. Barcelona: Editorial Ramon Sopena, S.A., 1982, p.23. ISBN 84-303-0967-5 [Consulta: 15 desembre 2014]. 
  2. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.73. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 
  3. Childe, Vere Gordon. The Bronze Age (en anglès). Biblo & Tannen Publishers, 1963, p. 162. ISBN 0819601233. 

Vegeu també[modifica]

Detall de les decoracions en forma de gravats que té el Menhir de Mollet.