Cultura boian

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La cultura de Boian (datada del 4300–3500 aEC), també coneguda com a cultura Giuleşti-Marica o cultura Marita, és una cultura arqueològica del neolític del sud-est d'Europa. Es troba principalment al llarg del curs inferior del Danubi, en el que és ara Romania i Bulgària i, per tant, pot ser considerada una cultura danubiana.

Art de Boian

Geografia[modifica]

Vegetació nadiua de la planúria de Valàquia

La cultura de Boian es va originar en la planúria de Valàquia, al nord del riu Danubi, al sud-est de Romania. En el seu apogeu, la cultura es va expandir per incloure els assentaments a la planúria Bărăgan i el delta del Danubi a Romania, Dobruja a l'est de Romania i al nord-est Bulgària, la planúria del Danubi i les muntanyes Balcans a Bulgària. L'extensió geogràfica de la cultura va passar l'oest del riu Jiu fins a la frontera de Transsilvània, en el centre-sud de Romania, cap al nord fins a la branca Chilia del delta del Danubi, al llarg de la frontera romanesa amb Ucraïna i la costa del mar Negre, i tant al sud com a les muntanyes Rhodope i al mar Egeu a Grècia.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cultura boian
  1. Peregrine, Peter Neal. «Subtraditions: Boian III (Vidra Phase) - Boian IV (Spantov Phase or "Transitional")». A: Encyclopedia of Prehistory. Europe, Volume 4. Nova York: Springer, 1 octubre 2001, p. 359. ISBN 0306462583. OCLC 60343445. «Published in conjunction with the Human Relations Area Files at Yale University»