Curos

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
El gran curos de Samos, el més gran que es conserva a Grècia (Museu Arqueològic de Samos).

Un curos (plural curos del grec antic κοῦρος) és una estàtua d'un home jove, datada a partir del període arcaic de l'art grec (650-500 aC). Els primers curos estaven fets de fusta i no s'han conservat; a partir del segle VII aC, però, els grecs van aprendre dels egipcis l'art de tallar la pedra amb eines de ferro i van començar a esculpir curos de pedra, generalment marbre procedent de les illes de Paros i Samos.

En grec antic, la paraula koúros significava 'home jove' i fou utilitzada per Homer per a referir-se als soldats joves. Des del segle V aC, la paraula es referia específicament a un adolescent, però no pas a un nen. Des dels anys noranta del segle XIX, els historiadors de l'art han utilitzat aquesta expressió per referir-se a aquest tipus d'estàtues masculines nues. Els curos també eren coneguts com a "apol·los", perquè es creia que totes aquestes estàtues representaven el déu. Poden considerar-se la versió masculina de les cores, o noies adolescents, també d'estil arcaic.

Els curos van ser creats en una època en què Grècia estava sota la influència cultural d'Egipte. Es pot veure en la seva característica posició rígida del cos, reminiscència de les estàtues dels reis egipcis. Els grecs haurien vist aquestes estàtues quan visitaven Egipte com a mercaders o soldats mercenaris, o indirectament mitjançant la influència de Creta. Els curos estan representats gairebé sempre dempeus, amb els braços als costats i els punys closos. Alguns tenen el braç una mica estirat endavant, presentant una ofrena. Sempre tenen la cama esquerra una mica avançada, posició també característica en l'escultura egípcia.

Gairebé sempre estan nus. Poden portar un cinturó i, a vegades, botes. Els caps mostren una clara influència cultural de l'illa de Creta: porten els cabells llargs i trenats o recollits a l'estil cretenc, i els ulls són ametllats. Igual que la figura femenina (cora), els curos somriuen amb els llavis tancats: és el que coneixem com el somrís arcaic. A mesura que passa el temps, els curos van prenent posicions més naturalistes i els pentinats s'ajusten a la moda grega.

Alguns curos són, per exemple, el koúros del cap Súnion, kouros de Tenea o el koúros d'Aristodikos.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Curos Modifica l'enllaç a Wikidata