Cyphoma gibbosum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCyphoma gibbosum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseGastropoda
OrdreLittorinimorpha
FamíliaOvulidae
GènereCyphoma
EspècieCyphoma gibbosum Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

El cargol llengua de flamenc[cal citació] (Cyphoma gibbosum)[1] és una espècie de gastròpode marí de la família Ovulidae.[2] Són mol·luscs bentònics i carnívors que s'alimenten principalment de coralls tous i gorgònies.[3] L'abans espècie independent Cyphoma signatum va establir-se com a sinònim de Cyphoma gibbosum.[4]

Descripció[modifica]

La closca té forma de fus allargat amb un eixamplament al mig i els llavis gruixuts. Presenta un color ataronjat brillant exceptuant la zona dorsal.[2] La coloració de la closca només s'observa quan l'animal es troba completament a l'interior d'aquesta, ja que generalment està coberta pel mantell.[5] L'obertura presenta la mateixa llargada que la resta de la closca i sense dents als llavis. El mantell és de color ataronjat i presenta taques irregulars d'un color taronja més fosc amb les vores negres.[2] El peu del gasteròpode presenta línies perpendiculars de color negre. Els cargols llengua de flamenc són animals dioics malgrat que no presenten diferències en la morfologia externa entre mascles i femelles. Presenten larves planctotròfiques. Poden arribar a fer fins a 5 cm de longitud.[6]

Ecologia[modifica]

Els adults són dioics i es són atrets per feromones deixades per la mucositat d'altres organismes. S'alimenten de coralls tous i gorgònies,[3] als eixos dels quals les femelles dipositen les postes. Aquestes postes segueixen cicles lunars i les femelles poden realitzar vàries postes en un mateix cicle.

Els seus depredadors naturals són el peix globus, el Lachnolaimus maximus i la llagosta vermella de Califòrnia. Es creu que el mantell del gasteròpode té un mal gust pels depredadors. El cargol llengua de flamenc ha esdevingut difícil de veure per l'alta pressió que rep per part de turistes i submarinistes.[7]

Galeria[modifica]


Referències[modifica]

  1. «Cyphoma gibbosum (Linnaeus, 1758)» (en anglès). WoRMS - World Register of Marine Species. [Consulta: 26 gener 2019].
  2. 2,0 2,1 2,2 Redfern, C. «Bahamian seashells: 1161 species from Abaco, Bahamas». Bahamian Seashells, Inc, 2013.
  3. 3,0 3,1 Vayssière, A. Recherches zoologiques et anatomiques sur les mollusques de la famille des cypraeidés.. Marseille,: Imprimerie municipale,, 1923.. 
  4. «Cyphoma signatum Pilsbry & McGinty, 1939» (en anglès). WoRMS - World Register of Marine Species. [Consulta: 26 gener 2019].
  5. Rosenberg, G.; Moretzsohn, F.; García, E.F. «Gastropoda (Mollusca) of the Gulf of Mexico» (en anglès) p. 579-699. Texas A&M Press, 2009. [Consulta: 26 gener 2019].
  6. 1832-1912., García Cubas, Antonio,. Catálogo ilustrado de moluscos gasterópodos del Golfo de México y Mar Caribe. México: UNAM, Instituto de Ciencias del Mar y Limnología, 2004. ISBN 9703214878. 
  7. «Flamingo Tongue Snail (Cyphoma gibbosum)». [Consulta: 26 gener 2019].