Degeneració macular associada a l'edat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaDegeneració macular associada a l'edat
Tipus degeneració de màcula i de pol posterior i deficiència visual
Especialitat oftalmologia
Associació genètica GLI3, RREB1, RAD51B, SKIV2L, TOMM40, NOTCH4, NECTIN2, CFB, C3, B3GLCT, TGFBR1, Tirosinasa, TNXB, CFH, HTRA1, COL8A1 i proteïna de transferència dels èsters de colesterol
Classificació
CIM-10 H35.3
CIM-9 362.50
CIAP F84
Recursos externs
OMIM 603075
DiseasesDB 11948
MedlinePlus 001000
eMedicine 1223154
Patient UK age-related-macular-degeneration-pro
MeSH D008268
UMLS CUI C0242383
DOID DOID:10871
Modifica dades a Wikidata
Makuladegeneration-by-RalfR.jpg

La degeneració macular associada a l'edat (DMAE) és una malaltia degenerativa de la zona central de la retina (fons de l'ull). Està present en un percentatge molt elevat de població major de 70 anys i representa la primera causa de ceguesa legal a partir dels 50 anys.

Símptomes[modifica]

Els primers símptomes que notarà una persona afectada de DMAE és veure distorsionades les línies rectes com el marc d'una porta, les línies d'una quadrícula, ... o tenir una petita taca al centre del camp visual. Al principi pot passar desapercebuda perquè acostuma a afectar primer a un ull i llavors no es detecta per la bona visió de l'altre. Una manera de controlar-ho és, cada setmana, tapar un ull i després l'altre per comprovar que la visió sigui bona i igual als dos ulls.

Tipus[modifica]

Hi ha dues formes de DMAE:

Forma humida o exsudativa[modifica]

És la que provoca una pèrdua ràpida de visió a causa d'hemorràgies i vessaments a dins de les capes de la zona central de la retina, a la màcula.

Aquestes hemorràgies, provocades per petits vasos que creixen anormalment des de la coroide (capa que està a sota de la retina) cap a la retina, acaben destruint l'estructura neuronal d'aquesta.

Forma seca o atròfica[modifica]

És més lenta i menys destructiva però de moment encara no s'ha trobat un tractament per aturar-la. Va afectant a petites zones de la retina central a través de processos de mort cel·lular que a poc a poc es van ajuntant fins a deixar un petit illot central de visió. En qualsevol de les seves formes els antecedents familiars són un factor determinant en la predisposició a patir DMAE, però el tabaquisme i la falta de vitamines a l'alimentació poden afavorir l'aparició d'aquesta malaltia.

Tractament[modifica]

Últimament s'han obtingut uns resultats molt esperançadors amb el tractament de la DMAE humida mitjançant injeccions directes d'un fàrmac específic a la zona afectada de la retina, sempre que la malaltia s'agafi en els seus primers estadis. Per això és imprescindible la detecció precoç, recomanant-se un examen visual a l'any a partir dels 40 anys.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Degeneració macular associada a l'edat Modifica l'enllaç a Wikidata