Montilla-Moriles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula regió vinícolaMontilla-Moriles
Certificat de producteDenominació d'Origen Modifica el valor a Wikidata
SeuMontilla Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Superfície6001 ha Modifica el valor a Wikidata
Viticultors2.875 (2010)
Varietats blanquesPedro ximenes, moscatell, forcallat, baladí-verdejo, montepila, Moscatell de gra petit.
Varietats negresUll de llebre.
Designació oficial1932 Modifica el valor a Wikidata
Producció211.311 hectolitres (2010)
Cellers85 (2010)
Mapa localitzador
Font: Estadísticas DOPs 2009-2010. Ministerio de Agricultura y Medio Rural y Marino

Montilla-Moriles és una denominació d'origen andalusa dels vins produïts completament o en part a 17 municipis de la província de Còrdova, situats a les comarques de Campiña Sur de Córdoba, Campiña de Baena i Subbética dels quals Montilla n'és la capital. Per elaborar els vins s'empra gairebé la varietat de raïm blanca, preferentment amb la varietat pedro ximenes, degut a les seves característiques singulars. També per a la criança és destacable la utilització del sistema de Criaderas i Soleras,[1] el qual fa que s'emmagatzemin en barrils de roure americà dels quals s' intercanvia un percentatge de vi entre barrils, aconseguint un equilibri d'edat a cada barril i fa que els vins gairebé no tinguin data d'anyada. Aquest sistema és compartit a la denominació al territori de Marco de Jerez.[2]

L'entorn[modifica]

En aquesta zona es tenen els registres de temperatures més elevades al juliol i l'agost de tota la Península Ibèrica i amb escasses precipitacions, oscil·lant entre els 500 i els 1000 mm, la qual cosa fa que el raïm maduri força ràpid i que tingui conseqüències directes en les característiques dels vins i de indirectes, com ara la fermentació i la criança.[3]Pel que fa al terreny, hi podem trobar els sols i subsòls calcaris, que defineixen el tipus de sòl albariza. Tots dos elements fa l'obtenció de vins amb elevada graduació alcohòlica.[4]

Tipus de vins[modifica]

  • Generosos:
    • Fino: vi pàl·lid, de color palla, sec, lleument amarg, lleuger i fragant al paladar, i de graduació alcohòlica adquirida compresa entre els 14 i 15 graus.
    • Amontillado: sec, de punyent aroma avellanat, suau i ple al paladar, de color ambre o or vell, amb graduació alcohòlica adquirida compresa entre 16 i 21 graus.
    • Oloroso: vi de molt de cos, ple i vellutat, aromàtic, enèrgic, sec o lleument abocat, de color similar al de la caoba, amb graduació alcohòlica adquirida normalment compresa entre 16 i 18 graus, tot i que els molt vells poden arribar als 20 graus.
    • Palo Cortado: que comparteix les característiques del Amontillado pel que fa a aroma i del Oloroso quant al seu gust i color, amb graduació alcohòlica adquirida de 16 a 18 graus.
    • Raya: vi de similars característiques al Oloroso però de menys paladar i aroma.
    • Ruedos: vi sec, lleuger i pàl·lid, no sotmès a criança.
  • Pero ximenes: vi dolç natural de color Caoba per al collita i negre per al més vell
  • Blancs: amb o sense envelliment.

Varietats de raïm[modifica]

Referències[modifica]

  1. «El sistema de criaderas y soleras en el desarrollo del jerez como fenómeno industrial» (en castellà). lavozdelsur.es, 18-12-2016. Arxivat de l'original el 2018-04-16 [Consulta: 15 abril 2018].
  2. «La Crianza» (en castellà). Vinos de Jerez, 07-07-2015. Arxivat de l'original el 2018-04-15 [Consulta: 15 abril 2018].
  3. «El clima» (en castellà). Arxivat de l'original el 2018-04-15. [Consulta: 15 abril 2018].
  4. «D.O. Montilla-Moriles» (en castellà). Bodegas Collado. Arxivat de l'original el 2018-04-15 [Consulta: 15 abril 2018].

Enllaços externs[modifica]