Destil·leria d'anisats i licors Antoni Gualba

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióDestil·leria d'anisats i licors Antoni Gualba
Dades
Tipusdestil·leria
empresa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1840
Governança corporativa
Seu

La fàbrica d'anisats, licors i aixarops Antoni Gualba va ser una destil·leria de licors que hi hagué al paratge que actualment es coneix com a Ca la Fassina, a Argentona (El Maresme).

Història[modifica]

La fàbrica d'anisats, licors i aixarops Antoni Gualba va ser fundada l'any 1840 per l'Antoni Gualba a Argentona.

Ubicada a mig recorregut del tramvia d'Argentona a Mataró, va tenir el despatx comercial al Carrer Santa Teresa 30, de Mataró.

Ca la Fassina és el nom popular que va rebre la pròpia destil·leria primer i, després, la finca on s'ubicava. La família que vivia i feinejava a les instal·lacions de la destil·leria també va rebre el sobrenom de "els de ca la Fassina".

Tot i que la destil·leria va tancar les seves portes cap al 1965, actualment encara trobem, a la carretera vella d'Argentona a Mataró, una parada de bus, en funcionament, amb el nom de "Gualba".

A ca la Fassina es va elaborar un ampli catàleg de licors obtinguts tant per destil·lació com per "elaboracions ràpides sense destil·lar".

Entre els licors elaborats per destil·lació trobem l'Anís Català, el Pipermint, el Chartrois (chartreuse), l'absenta, el Licor Jaime (tipus Calisay), la ratafia, la crema de cacau a la vainilla, la crema de cafè, i l'estomacal.

Entre els licors elaborats amb fórmules sense destil·lar trobem diferents anissos catalans, anisats dolços, menta, crema de rom, rom Jamaica, rom fort, rom "escarchado", licor de canya, estomacal, conyac, ginebra, crema de cafè i diferents xarops.

Diverses etiquetes dels licors en mans particulars i de col·leccionistes donen fe de l'elaboració dels anisats i licors.

Entre les diverses falques publicitàries que van publicar a diferents revistes d'àmbit local, destaca un cartell modernista obra del dibuixant, il·lustrador i pintor català Gaspar Camps i Junyent.

Entre el 1962 i el 1965 es van produir importants aiguats que van impactar sobre l'activitat de la fassina.

El fotògraf argentoní Alfons Güell en deixà constància de les afectacions d'un d'aquells aiguats a la Fassina.

Referències[modifica]

Raco.cat. «Catàleg de l'exposició d'indústries locals, organitzada per l'Associació professional de dependents del comerç i de la indústria. Mataró. Juliol 1911.». Raco.cat, 2020.