Dia (mitologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeDia
Tipuspersonatge de la mitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
ParellaZeus Modifica el valor a Wikidata
CònjugeIxíon Modifica el valor a Wikidata
PareDeioneus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsPirítous i Tisadia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Dia era filla de Deyoneo o Eyoneo, néta de Magnes o Magnete i mare de Pirítoo segons Apolodoro . Dia estava casada amb Ixión, germà de Corónide (la mare, per Apol·lo , d' Asclepi ) i fill de Flegias.

Mite[modifica]

Ixió era un home brutal i sanguinari, que va estendre una celada al seu sogre Deyoneo, fent-lo caure en un parany sobre carbons encesos, de manera que va morir cremat viu. Segons narra Diodoro, Ixió s'havia negat a lliurar al seu sogre els obsequis acordats pel seu matrimoni amb Dia, per la qual cosa Deyoneo havia pres com a penyora les eugues d'Ixió. Això va provocar l'enuig d'Ixió, que va convocar el seu sogre per lliurar-li el que havia promès fent-lo caure al parany descrit.

Depenent de les fonts, el càstig per a Ixió és la ràbia o la bogeria, no obtenint misericòrdia de ningú, ja que seria el primer a haver donat mort a un parent, segons Píndar i Èsquil , si bé aquesta dada és controvertida si tenim en compte que amb anterioritat a aquest mite estarien els crims de les Danaides , de Tàntal o d' Etolo .

Finalment, Zeus sí que es va apiadar d'ell i ho va purificar, però ell es va mostrar desagraït intentant tenir relacions amb Hera ; Zeus ho va enganyar donant-li a un núvol la forma d'Hera i amb aquest núvol va engendrar Ixió un fill. Aquest fill s'unirà a les eugues de la muntanya Pelió i engendrarà als centaures.

Bibliografia[modifica]

  • Ruiz d'Elvira, Antonio (1982). Mitologia clàssica . Madrid: Gredos . p. 311. ISBN 84-249-0203-3 .(per a la major part de l'article)
  • Grimal, Pierre (1981). Diccionari de mitologia grega i romana . Barcelona: Paidós. ISBN 84-7509-166-0 .(per a la llegenda alternativa)