Dia D

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El terme Dia D (en anglès D-Day) serveix, en termes militars, per a designar el dia en què està previst iniciar un atac o una operació de combat (conjuntament amb el terme Hora H).

Quan estan utilitzats els signes D i H conjuntament amb figures de + i -, aquestes termes indiquen el punt de temps que precedeix o que segueix una acció especifica. Essent Així, H-3 significa 3 hores abans de H-hora, i D+3 significa 3 dies després del dia D.

El Dia D també ha estat utilitzat pel Regne Unit el 15 de febrer de 1971, per referir-se al dia en el que la lliura esterlina incorporà els decimals.

Desembarcament de Normandia[modifica | modifica el codi]

Article principal: Desembarcament de Normandia

Històricament el Dia D s'utilitza per referir-se a la Batalla de Normandia, que va marcar l'inici de l'alliberació de l'Europa continental ocupada per l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial, en el qual hi varen participar els Estats Units, el Regne Unit i el Canadà. Per aquesta batalla, el Dia D fou fixat el 6 de juny de 1944.

L'operació realitzada el dia 6 de juny de 1944, l'Operació Overlord, la invasió aliada d'Europa va començar quinze minuts abans de la mitjanit. En aquell moment un grup d'homes de la 82ª i la 101ª Divisions aerotransportades dels Estats Units, saltaren dels seus avions per caure a terreny enemic, a Normandia. Pocs minuts més tard la 6º Divisió Aerotransportada britànica feia el mateix. Encarregats de senyalar el punts dels quals les següents onades de paracaigudistes i planejadores venien darrere seu.

Hi hagueren cinc platges de desembarcament: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Durant les hores prèvies a la matinada, mentre els paracaigudistes lluitaven en els camps normands, la flota més gran que s'hagi vist navegant pels oceans, va començar a concentrar-se enfront de les platges. Eren quasi cinc mil vaixells que transportaven uns dos-cents mil soldats, mariners i guardacostes. A les 6:30 hores percebuts per un intens bombardeig naval i aeri, uns quants milers d'aquests homes començaren a desembarcar en les primeres onades de la invasió.

L'exèrcit Alemany[modifica | modifica el codi]

Els soldats Nazis van defensar la costa Francesa amb una muralla, la muralla atlàntica de Hitler, una xarxa de fortificacions impressionant sobre el paper però en realitat incompleta. Com que els alemanys esperaven el desembarcament sobre la zona més propera a Anglaterra, el Pas de Calais (així també s'ho van fer creure las forces del servei secret aliats), aquella àrea estava més fortificada que la de Normandia, no tan preparada.

Per cobrir tot aquest front de platja el Mariscal de camp Gerd von Runstedt va haver de dispersar molt les unitats disponibles, concentrant les unitats mòbils a segona línia, i a las platges les unitats d'infanteria formades per personal més gran o més jove de l'habitual, inclús per soldats de l'Europa de l'est. Hitler concentrava les forces encuirassades a prop de París, per a enviar-les allà on fossin falta sota el seu comandament. Erwin Rommel creia que els desembarcaments s'havien de derrotar a las mateixes platges mentre que Runstedt preferia mantenir a les forces mòbils a segona línia.

Comandament: El Mariscal de camp Erwin Rommel (1891-1944) el comandant suprem de les forces de l'oest era el Mariscal de camp Gerd von Runstedt(1875-1953).

•Forces en presència: En el dia D hi havia sis divisions defenent Normandia, uns 30.000 combatents.

Exercit aliat[modifica | modifica el codi]

En el 1942 les tropes aliades estaven disposades a obrir un segon front a Europa, però per aquesta missió tingués èxit s'havia d'acumular mitjans i homes a una escala sense precedents a la història.

Els Estats Units van començar a dur tropes i milions tones de material a gran escala cap a Gran Bretanya.

Per a l'operació de Normandia, dita «Overlord» (Senyor, amo) el qual va succeir el 6 de juny de 1944, van preveure que el desembarcament seria d'uns 180.000 homes en la seva primera fase, la qual els d'haveria poder[Aclariment necessari] assentar-se en sol francès i permetre assegurar el territori per l'arribada de més d'un milió d'homes.

Comandament:

El comandant suprem de les forces aliades era l'estatunidenc Dwight D. Eisenhower, un general que mai havia combatut però que va saber coordinar els esforços d'una operació de grans magnituds.

•Forces en presencia: Las uniats aéreo transportades contaven amb 4907 Planejadors i avions de transport.

Hagueren de participar-hi: 6 Encuirassats, 93 Destructores, 22 Creuers, 1600 Llanxes de desembarc i unes altres embarcacions un total de 5000 vaixells.

L'equip de terra tenia 6 divisions de infanteria, 11 divisions Encuirassades, 22 divisions motoritzades

Las tropes que anaven a desembarcar comptaven amb la protecció de 5747 Caces y 5112 Bombarders que s'encegaran de destruir objectius enemics.

Platja de Normandia durant la invasió

Enllaços Externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dia D