Dia de Canàries

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentDia de Canàries
Tipusdia festiu Modifica el valor a Wikidata
CommemoraParlament de Canàries Modifica el valor a Wikidata
Dia30 de maig Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióilles Canàries (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

El 30 de maig és reconegut com el Dia de Canàries.[1] Aquest és un dia festiu en totes les illes de Canàries, en el qual se celebren tot tipus d'activitats culturals i d'oci, així com diversos actes del Govern de Canàries i dels Cabildos insulars de cada illa; així mateix, el President de Canàries lliura en una gal·la institucional els Premis Canàries i les Medalles d'Or com colofó de les activitats que s'han desenvolupat en totes les illes.

Es commemora amb aquest dia, l'aniversari de la primera sessió del Parlament de Canàries, portada a terme el 30 de maig de 1983, uns deu mesos després de publicar-se l'Estatut d'Autonomia de Canàries pel Butlletí Oficial de l'Estat. Aquest primer parlament va ser presidit per Pedro Guerra Cabrera.[2]

L'Estatut de Canàries es va publicar el 10 d'agost de 1982, i, a semblança d'altres estatuts de les altres comunitats autònomes d'Espanya, reconeixia una major autogestió de l'arxipèlag canari dins d'Espanya.[3][4]

Com antecedents, l'intent de dotar a Canàries d'un Govern autònom es remunta a la Segona República, no obstant això es va posposar per la Guerra Civil i la dictadura franquista; passats 46 anys, Canàries va poder comptar amb un Govern de Canàries el 10 d'agost de 1982 després de la volta de la Democràcia a l'Estat espanyol.

Referències[modifica]

  1. Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999. Madrid: LAMA, 1998, p. 370. ISBN 84-930048-0-4. 
  2. El Día de Canarias y su identidad, la Opinión de Tenerife, 29 de maig de 2016
  3. laopinion.es. «Los isleños celebramos el Día de Canarias el 30 de mayo. El Estatuto de Autonomía fue aprobado en 1982 y reformado en 1996», 30-05-2012.
  4. Día de Canarias al web del govern de Canàries