Diagrama QAPF

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El diagrama QAPF és un doble diagrama triangular utilitzat per a classificar les roques ígnies segons la seva composició mineralógica.

L'acrònim QAPF correspon a «Quars (en anglès: Quartz), feldspat alcalí (en anglès: Alkali feldspar), Plagioclasa i Feldespatoide». Aquests són els grups minerals per a la classificació en el diagrama QAPF. Els percentatges de Q, A, P i F estan normalitzats (recalculats perquè la seva suma sigui 100%).

Origen[modifica | modifica el codi]

Els diagrames QAPF van ser creats per la Unió Internacional de Ciències Geològiques (UICG), Subcomissió de Sistematització de Roques Ígnies. Els diagrames són acceptats per la comunitat de geòlegs de tot el món com un sistema de classificació de roques ígnies, especialment les roques plutóniques.

Utilització[modifica | modifica el codi]

Els diagrames QAPF són utilitzats majoritàriament per a la classificació de roques intrusives (o roques plutóniques) (Figura 1), encara que també són utilitzats per a classificar les roques volcàniques (Figura 2) si s'ha determinat la composició mineralógica de la roca.

Els diagrames QAPF no són utilitzats per a la classificació de roques piroclástiques o roques volcàniques si no ha estat determinada la composició mineralógica de la mateixa, en el seu lloc s'utilitza la Classificació TAS (Total-Alkali-Silica). La classificació TAS també s'utilitza si la roca volcànica conté vidre volcànic (com l'obsidiana).

Els diagrames QAPF tampoc són utilitzats si els minerals máfics superen el 90% de la composició de la roca (per exemple peridotites i piroxenites).

Figura 1. Diagrama QAPF per a la classificació de les roques plutóniques.
Figura 2. Diagrama QAPF per a la classificació de les roques volcàniques.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Diagrama QAPF Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Li Maitre, R.W.. Igneous Rocks: A Classification and Glossary of Terms : Recommendations of International Union of Geological Sciences Subcommission on the Systematics of Igneous Rocks. Cambridge University Press, 2002, p. 236. 
  • Streckeisen, A. L.. Classification and Nomenclature of Plutonic Rocks. Recommendations of the IUGS Subcommission on the Systematics of Igneous Rocks. Geologische Rundschau. 63. Stuttgart: Internationale Zeitschrift für Geologie, 1974, p. 773-785. 
  • Streckeisen, A. L.. IUGS Subcommission on the Systematics of Igneous Rocks. Classification and Nomenclature of Volcanic Rocks, Lamprophyres, Carbonatites and Melilite Rocks. Recommendations and Suggestions. 141. Abhandlungen: Neues Jahrbuch für Mineralogie, 1978, p. 1-14. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]