Dicroisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Comptes de vidre per a làmpades amb propietats dicroiques.

Dicroisme posseeix dos significats relacionats, però diferents, en el camp de l'òptica. El dicroisme és mesurat mitjançant un aparell anomenat dicroscopi. Una primera accepció és la propietat d'aquells materials capaços de dividir un feix de llum policromàtica en diversos fas monocromàtics amb diferents longituds d'ona (no s'ha de confondre amb el fenomen òptic de dispersió reactiva). La segona accepció es refereix a aquells materials que en rebre un raig lluminós amb diferents plans de polarització absorbeixen en diferent proporció cada un d'ells després de la reflexió.[1]

Un concepte, dos significats[modifica]

Aquest doble significat de la paraula dicroic emprada freqüentment en física (en concret en el camp de l'òptica) s'ha intentat inferir pel context. Per aquesta raó, quan es parla d'un mirall, un filtre o un separador de raigs es refereix al concepte dicroic en el significat de separació de colors; tanmateix quan es parla d'un vidre o material que mostra diferents graus d'absorció en funció de la polarització s'entén que està referint-se al segon significat.

Separació en diferents colors[modifica]

L'etimologia de la paraula dicroic prové del grec dikhroos que traduït ve a significar "dos colors", fent d'aquesta forma referència a qualsevol dispositiu òptic capaç de dividir un feix lluminós en dos, o més, fas amb diferents longituds d'ona (o, cosa que és el mateix, en "dos o més colors"). Entre tals dispositius s'inclouen els miralls i els filtres dicroics, tractats generalment amb recobriments òptics, dissenyats per reflectir la llum amb un determinat interval de longituds d'ona i transmetre a través d'ells la llum que no pertanyi a l'esmentat interval; aquesta operació separa la llum en dos colors.

Un exemple d'aquest tipus de materials és el prisma dicroic, emprat en algunes videocàmeres que solen emprar tres tipus diferents de recobriment per separar els raigs lluminosos en colors específics: generalment els components vermell, blau i verd per poder així emmagatzemar cada un en el seu respectiu CCD (dispositius acoblats de càrrega). Aquest tipus de dispositiu dicroic no sol dependre de la polarització de la llum. El terme dicromàtic sol emprar-se en aquest sentit de forma molt habitual.

Separació del pla òptic[modifica]

Una segona accepció de la paraula dicroisme fa referència als materials capaços de canviar els estats de polarització d'un raig de llum; d'aquesta forma, quan la llum viatja a través d'aquests mitjans dicroics experimenta una absorció variable en funció del seu pla de polarització. El terme dicroisme prové de les observacions realitzades en èpoques molt primerenques de la teoria òptica sobre certs cristalls, tals com la turmalina. En aquests cristalls, l'efecte del dicroisme varia notablement amb la longitud d'ona de la llum, fent que apareguin diferents colors associats a diferents plans de polarització. Aquest efecte és generalment pleocroisme denominat, i la tècnica s'empra en mineralogia per identificar els diferents minerals. En alguns materials, tals com l'herapatita (sulfat d'iodoquinina), o les pel·lícules Polaroid, l'efecte no és tan dependent de la longitud d'ona, i per tant, el terme dicroic no seria massa precís, malgrat el seu ús.

Dicroisme en cristall líquids[modifica]

El dicroisme té lloc també com a fenomen òptic en el vidre líquid degut en part a l'anisotropia òptica que presenten les estructures moleculars d'aquests materials, o a la presència d'impureses (efecte conegut com a tint dicroic, o com a efecte hoste-convidat).[2]

Referències[modifica]

  1. Sears, F. M.; Zemansky, M.W.; Young, H.D.. University Physics. 11ª. Benjamin-Cummings Pub. Co., 2003. ISBN 0805391835. 
  2. Kelly, Stephen M. Flat Panel Displays: Advanced Organic Materials. Royal Society of Chemistry, 2000, p. 110. ISBN 0854045678.