Vés al contingut

Diferència de temps interaural

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Representació gràfica del ITD.

La diferència de temps interaural (amb acrònim anglès ITD) quan es refereix a humans o animals, és la diferència en el temps d'arribada d'un so entre dues orelles. És important en la localització dels sons, ja que proporciona una indicació de la direcció o l'angle de la font sonora des del cap. Si un senyal arriba al cap des d'un costat, el senyal ha de viatjar més per arribar a l'orella llunyana que l'oïda propera. Aquesta diferència de longitud del camí dona lloc a una diferència de temps entre les arribades del so a les orelles, que es detecta i ajuda al procés d'identificació de la direcció de la font del so.[1]

Quan es produeix un senyal en el pla horitzontal, el seu angle en relació amb el cap s'anomena azimut, amb un azimut de 0 graus (0°) directament davant de l'oient, 90° cap a la dreta i 180°. directament darrere.[2]

Diferència de temps interaural (ITD) entre l'orella esquerra (superior) i la dreta (inferior). (font de so: 100 ms de soroll blanc des de 90° d'azimut, 0° d'elevació).

Diferents mètodes per mesurar les ITD:

  • Per a un estímul brusc com un clic, es mesuren les ITD d'inici. Un ITD d'inici és la diferència de temps entre l'inici del senyal que arriba a dues orelles.
  • Es pot mesurar una ITD transitòria quan s'utilitza un estímul de soroll aleatori i es calcula com la diferència de temps entre un pic determinat de l'estímul de soroll que arriba a les orelles.
  • Si l'estímul utilitzat no és brusc sinó periòdic, es mesuren les ITD en curs. Aquí és on les formes d'ona que arriben a les dues orelles es poden desplaçar en el temps fins que coincideixen perfectament i la mida d'aquest canvi es registra com a ITD. Aquest canvi es coneix com a diferència de fase interaural (IPD) i es pot utilitzar per mesurar les ITD d'entrades periòdiques com ara tons purs i estímuls modulats en amplitud. Un IPD d'estímul modulat en amplitud es pot avaluar observant l'embolcall de la forma d'ona o l'estructura fina de la forma d'ona.[3]

Referències

[modifica]
  1. Psy 3031, Students of; Olman, Edited by Dr Cheryl «Interaural Time Difference» (en anglès). Interaural Time Difference, 01-01-2022.
  2. Jan Schnupp, Israel Nelken and Andrew King. Auditory Neuroscience. MIT Press, 2011. ISBN 0-262-11318-X.  Arxivat 2011-01-29 a Wayback Machine.
  3. «Chapter 12: Sound Localization and the Auditory Scene» (en anglès). https://courses.washington.edu.+[Consulta: 12 octubre 2022].