Dioscorea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDioscorea Modifica el valor a Wikidata

Dioscorea balcanica Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font denyam i diosgenin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula i baia Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreDioscoreales
FamíliaDioscoreaceae
GènereDioscorea Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicDioscorea sativa Modifica el valor a Wikidata

Dioscorea és un gènere de plantes amb flors dins la família de les dioscoreàcies. Consta d'unes 600 espècies de plantes natives de les regions càlides i temperades del món. La majoria de les espècies es troben a la zona tropical i poques espècies es troben sota clima temperat. El gènere rep el nom de l'antic metge i botànic grec Dioscòrides Pedaci. Són lianes perennes herbàcies si tuberoses de 2 a 12 m de llargada. Les flors són poc vistoses amb sis pètals. Generalment són plantes de sexualitat dioica però unes poques són monoiques. En la majoria el fruit és una càpsula i en unes poques una baia. Algunes espècies, els nyams, són comestibles i es cultiven, unes altres són tòxiques o medicinals o totes dues coses alhora, per exemple com a font de la progesterona de síntesi.

Taxonomia[modifica]

A continuació s'enumeren algunes de les espècies incloses a la família. El gènere relacionat Tamus s'inclou dins Dioscorea per alguns botànics; per Dioscorea communis (L.) Caddick & Wilkin, vegeu Tamus communis.

Referències[modifica]

  1. Wilkin, Paul; Annette Hladik, Odile Weber, Claude Marcel Hladik, and Vololoniana Jeannoda «Dioscorea orangeana (Dioscoreaceae), a new and threatened species of edible yam from northern Madagascar». Kew Bulletin. Springer [Netherlands], 64, 3, setembre 2009, pàg. 461–468. DOI: 10.1007/s12225-009-9126-2. ISSN: 1874-933X [Consulta: 10 juny 2010].[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dioscorea