Direcció general de Cooperació Autonòmica i Local

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióDirecció general de Cooperació Autonòmica i Local
Dades
TipusDirecció general
Història
ReemplaçaDirecció General de Relacions amb les Comunitats Autònomes i Ens Locals Modifica el valor a Wikidata
Creació2018
Governança corporativa
Depèn deSecretaria d'Estat de Política Territorial

La Direcció general de Cooperació Autonòmica i Local és un òrgan de gestió del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública depenent de la Secretaria General de Coordinació Territorial encarregada de les relacions entre el Govern i les diferents administracions de l'Estat.

Funcions[modifica]

Les seves funcions es regulen en l'Article 4 del Reial decret 863/2018, de 28 de juliol, i són:[1]

  • L'anàlisi, impuls i seguiment de les relacions de cooperació multilateral entre la Administració General de l'Estat i les administracions de les comunitats autònomes i de l'activitat dels òrgans de cooperació multilateral entre elles, especialment les Conferències Sectorials; i, en particular, el suport i assistència que a aquest efecte es presti als departaments ministerials, així com el seguiment de les decisions adoptades en aquelles.
  • L'organització, impuls i coordinació del sistema de relacions de col·laboració interdepartamentals i interadministratives relatives a l'execució del Programa de Garantia de la Unitat de Mercat i la implementació de la Llei 20/2013, de 9 de desembre, de garantia de la unitat de mercat, en coordinació amb el Ministeri d'Economia i Empresa.
  • L'informe dels projectes de convenis que se subscriguin per l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics i entitats de dret públic vinculats o dependents, amb les administracions de les comunitats autònomes o amb les entitats locals.[2]
  • L'impuls i seguiment dels plans conjunts als quals es refereix l'article 151.2.a) de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic.
  • L'anàlisi, impuls i coordinació tècnica en l'Administració General de l'Estat de l'ús de les llengües oficials, a través del Consell de les Llengües Oficials en l'Administració General de l'Estat i de l'Oficina per a les Llengües Oficials, així com el compliment de la Carta Europea de Llengües Regionals i/o Minoritàries, del Consell d'Europa, particularment a través de la preparació dels informes trianyals de seguiment.
  • La gestió del Registre Electrònic estatal d'Òrgans i Instruments de Cooperació del sector públic estatal, secció corresponent als Òrgans de Cooperació.
  • L'acompliment de les funcions de les secretaries de les Comissions Bilaterals de Cooperació i, en general, la participació en òrgans bilaterals de cooperació entre l'Estat i les comunitats autònomes, tret que de la norma de creació de l'òrgan bilateral de cooperació o de la qual reguli la seva composició, es derivi el contrari, així com el seguiment de l'execució dels acords adoptats.
  • L'anàlisi i valoració dels aspectes relatius als traspassos de funcions i serveis a les comunitats autònomes, la coordinació de les secretaries de les Comissions Mixtes de Transferències, la col·laboració amb el Ministeri d'Hisenda i amb els ministeris afectats pel traspàs en la valoració econòmica dels costos efectius dels serveis objecto de traspàs, així com la tramitació, l'impuls i el seguiment de totes les fases dels procediments de traspàs fins a l'adopció dels acords de les Comissions Mixtes i la seva aprovació pel Govern.[3]
  • Les relacions i la col·laboració amb les comunitats autònomes i amb les entitats locals, directament o a través de les seves associacions, en matèria de govern i administració local, dins de l'àmbit de competències que corresponen a la Secretaria General de Coordinació Territorial.
  • La preparació dels assumptes i l'execució dels acords de la Conferència Sectorial per a Assumptes Locals, el Ple i la Subcomissió de Cooperació amb l'Administració Local de la Comissió Nacional d'Administració Local, de la Comissió Interadministrativa de Capitalitat i de la Comissió de Col·laboració Estat-Comunitat Autònoma de Catalunya-Ajuntament de Barcelona, exercint les funcions pròpies de la secretaria d'aquests òrgans i d'aquells que siguin de suport.
  • La gestió dels programes econòmics de cooperació local i dels corresponents crèdits pressupostaris estatals així com dels programes europeus d'aplicació a l'àrea de les entitats locals.
  • L'assistència tècnica i evacuació de consultes de les entitats locals en relació amb les matèries de contingut econòmic, en l'àmbit de competències de la Direcció general.
  • L'actuació com a organisme intermedi per a la gestió dels Fons de la Unió Europea dirigits a les Entitats Locals, quan així s'hagi previst en l'instrument jurídic corresponent.

Estructura[modifica]

De la Direcció general depenen els següents òrgans directius:

  • La Subdirecció General de Cooperació Autonòmica.
  • La Subdirecció General de Relacions Bilaterals amb les Comunitats Autònomes.
  • La Subdirecció General de Cooperació Local.

Titulars[modifica]

  • José María Pérez Medina (30 de juny de 2018-presente)[4][5]

Referències[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat, que es troba en el domini públic de conformitat al que es disposa en el article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola.