Secretaria General d'Administració Digital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSecretaria General d'Administració Digital
Dades
TipusSecretaria general
Història
Creació2017
Governança corporativa
Depèn deSecretaria d'Estat de Funció Pública

Lloc webhttps://administracionelectronica.gob.es/pae_Home.html#.WcACpPNJbcc

La Secretaria General d'Administració Digital és una secretaria general espanyola depenent de la Secretaria d'Estat de Funció Pública encarregada de la direcció, coordinació i execució de les competències atribuïdes al Departament en matèria d'administració digital, racionalització de les tecnologies de la informació i les comunicacions en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat i els seus Organismes Públics i del funcionament del Servei Comú de Sistemes d'Informació i Comunicació.

Així mateix, li correspon en coordinació amb el Ministeri d'Economia i Empresa, l'exercici d'accions derivades dels plans d'acció per a la implantació de les Estratègies nacionals i internacionals en l'àmbit de l'Agenda Digital. L'exercici de les competències atribuïdes es durà a terme en coordinació i, sense perjudici d'aquelles que corresponguin a altres departaments ministerials.

Funcions[modifica]

Les funcions específiques de la Secretaria General es regulen en l'article 7 del Reial decret 863/2018, i són:[1]

  • L'elaboració de l'estratègia en matèria d'Administració Digital i Serveis Públics Digitals de la Administració General de l'Estat i els seus Organismes Públics, així com del procés d'innovació, i l'establiment de les decisions i directrius necessàries per a la seva execució.
  • La gestió compartida, mitjançant coordinació o prestació directa dels serveis comuns de Sistemes d'Informació i Comunicació per a l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics, en els termes que s'estableixin per resolució del titular de la Secretària General d'Administració Digital.
  • El disseny tècnic, implantació i gestió dels mitjans i serveis necessaris per evolucionar els serveis públics actuals cap a serveis electrònics universals de qualitat orientats a l'interessat, promovent la incorporació de les tecnologia de la informació i les comunicacions als procediments administratius i l'adaptació de la gestió pública a l'ús de mitjans electrònics, d'acord amb les especificacions funcionals de la Direcció general de Governança Pública.[2]
  • En relació amb els plans, programes i projectes de transparència, d'atenció al ciutadà i en relació amb la gestió del punt d'accés general, el disseny tècnic i gestió de les plataformes tecnològiques que els suporten. Així mateix, li correspon la racionalització i impuls de la consolidació i integració tecnològica dels serveis d'atenció ciutadana i dels punts d'accés general de les administracions públiques, en coordinació amb la Direcció general de Governança Pública.[3]
  • Supervisar, amb el suport de les Comissions Ministerials d'Administració Digital, l'execució de les mesures específiques establertes en els Planes d'acció departamentals per la Transformació Digital.
  • Impulsar la consolidació de serveis, infraestructures TIC, equipaments i xarxes informàtiques comunes de l'Administració i els seus organismes públics.
  • La realització de propostes i interlocució directa amb els organismes especialitzats en matèries de seguretat i protecció de dades, tant a nivell nacional com a internacional, i aquelles altres amb impacte en l'àmbit de competències del departament en matèria d'administració digital. En particular, li correspon la realització de propostes i interlocució amb el Centre Criptològic Nacional en el desenvolupament de guies de seguretat, l'adquisició coordinada de material de xifra, la formació de personal especialista en seguretat dels sistemes i el desenvolupament i aplicació del que es disposa en el Reial decret 3/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional de Seguretat en l'àmbit de l'Administració Electrònica; de forma especial, assumirà la coordinació en la resposta a incidents.
  • Actuar com a òrgan referent nacional davant organismes i institucions europees i internacionals en l'àmbit de competències digitals del Departament i presidir la Comissió Sectorial d'Administració Electrònica.
  • La definició d'estàndards, de directrius tècniques i de govern TIC, de normes de seguretat i qualitat tecnològiques i de la informació d'aplicació a la Administració General de l'Estat i els seus Organismes Públics.
  • L'elaboració, desenvolupament, implantació i gestió del Catàleg de Serveis Compartits.
  • L'establiment de criteris i directrius generals relatius a la compartició de dades a fi de promoure unes millors condicions de racionalitat i de servei a les persones en general i als interessats per a la satisfacció de les previsions de l'apartat 1. d) de l'article 53 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre i de l'apartat 1 de l'article 155 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre; així com l'elaboració, desenvolupament, implantació, coordinació i seguiment d'un Catàleg de dades compartides, incloent les infraestructures i elements tècnics necessaris, que faciliti la realització de les previsions citades.
  • Assistir a la Subsecretaria de Política Territorial i Funció Pública en la direcció, impuls i coordinació de l'Administració electrònica en el departament i els seus organismes adscrits.[4]
  • La provisió de serveis en matèria de tecnologies de la informació i comunicacions al Ministeri i a tots els òrgans i unitats adscrites al mateix, incloses les Delegacions i Subdelegacions del Govern, l'Institut Nacional d'Administració Pública, la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l'Estat, a més d'aquells òrgans, unitats, organismes i ens públics amb els quals s'acordi la mateixa.
  • La definició i gestió d'un sistema comú d'imputació de costos TIC para tota l'Administració General de l'Estat i els seus Organismes Públics.
  • L'elaboració, en col·laboració amb la Direcció general de Racionalització i Centralització de la Contractació del Ministeri d'Hisenda quan afecti a l'àmbit de les seves competències, de propostes relacionades amb les polítiques d'adquisicions de béns informàtics i amb els plecs de prescripcions tècniques en la contractació pública d'aquests béns i serveis TIC en l'Administració General de l'Estat i els seus Organismes Públics.
  • L'estudi, planificació, impuls i seguiment dels processos de contractació en matèria TIC i aquells altres àmbits relacionats; emetre l'Informe tècnic preceptiu dels convenis i encomanes de gestió que tinguin per objecte l'adquisició de béns i serveis informàtics i de les memòries i plecs de prescripcions tècniques de les contractacions de béns i serveis informàtics en els termes establerts en el Reial decret 806/2014, de 19 de setembre, sobre Organització i instruments operatius de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions en l'Administració General de l'Estat i els seus Organismes Públics.
  • Direcció tècnica i estratègica del Centre d'Operacions de Ciberseguretat de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics SOC.

Estructura[modifica]

De la Secretaria General depenen els següents òrgans:[5]

  • Subdirecció General de Coordinació d'Unitats TIC.
  • Subdirecció General d'Inversions TIC.
  • Subdirecció General d'Impuls de l'Administració Digital i Serveis al Ciutadà.
  • Subdirecció General d'Explotació.
  • Subdirecció General d'Aplicacions i Serveis Generals.
  • Divisió de Planificació i Coordinació de Ciberseguretat.
  • Gabinet de la Secretaria General.

Llista de secretaris generals[modifica]

  • Domingo Javier Molina Moscoso (2017-2018)
  • Fernando de Pablo Martín (juny de 2018 -)[6]

Referències[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat, que es troba en el domini públic de conformitat al que es disposa en el article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola.