Transformació digital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La transformació digital és la integració de tecnologia digital en totes les àrees d'una empresa, canviant fonamentalment la forma en què opera i brinda valor als seus clients. Això, també suposa un canvi cultural i implica la re-elaboració dels productes, processos i estratègies dins de l'organització mitjançant l'aprofitament de la tecnologia digital.[1]

Com a tal, la transformació digital requereix un examen i re-invenció de la majoria, si no de totes les àrees dins d'una organització, de la seva cadena de subministrament i flux de treball, les habilitats dels seus empleats així com processos de discussió a nivell de junta directiva, interaccions amb clients i el seu valor per a les parts interessades.

La transformació digital ajuda a una organització a seguir el ritme a les demandes emergents dels clients, mantenint-les en el futur. La transformació digital permet que les organitzacions competeixin millor en un entorn econòmic que canvia constantment a mesura que la tecnologia evoluciona. Amb aquesta finalitat, la transformació digital és necessària per a qualsevol empresa, organització sense ànim de lucre o institució que busqui sobreviure en el futur.

Tecnologies clau[modifica]

Per fer aquest procés de transformació digital són necessaris diferents aplicacions i tecnologies; es podria dir que hi ha múltiples processos clau que una organització ha de tenir per poder afrontar-la. Els més importants són:

  • L'emmagatzematge en núvol atorga a l'organització un accés més ràpid al programari que necessita, noves funcionalitats i actualitzacions; a més d'emmagatzematge de dades, i li permet ser prou àgil com per transformar-se.
  • La tecnologia d'informació permet a una organització enfocar la seva inversió de talent i els diners destinats a investigació i desenvolupament en solucions personalitzades que donin suport els seus requisits i els processos que el diferencien al mercat.

Tot i que aquestes són les més importants i necessàries, també n'hi ha d'altres com ara bé el blockchain, la realitat augmentada i la realitat virtual, les xarxes socials i l'internet de les coses (IoT), identificació electrònica que impulsen igualment la transformació empresarial.

Referències[modifica]

  1. PowerData, Grupo. «Transformación digital. Qué es y su importancia y relación con los datos» (en anglès). [Consulta: 8 desembre 2019].