Discussió:Canya (música)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

No és normal evitar posar parèntesis posant els articles en paraules sinònimes com seria inxa o llengüeta?

Anava a dir el mateix. Per cert, algú sap si és certa, la diferenciació entre inxa i llengüeta que es fa a l'article, depenent de si és doble o simple, la canya? --81.38.182.130 11:34, 25 jul 2006 (UTC)
Segons el DIEC són termes sinonims. Ho posaria tot a inxa que és la paraula menys polisèmica.
Jo no em refiaria d'un diccionari. Per a termes tant específics cal consultar obres especialitzades. Això sí, diria que tan llengüeta és la senzilla com la doble. --81.38.182.130 12:09, 25 jul 2006 (UTC)
  • També és la menys utilitzada, i el seu ús es limitar a la doble canya dels intruments tradicionals. En el món de la sardana es fa servir canyes. En l'orquestra sinfònica existeix la secció d' intruments de canya, i molt de repertòri per instruments de canya, mai s'usa inxa.Jordi Coll Costa 11:58, 25 jul 2006 (UTC)
I què? Ningú buscarà l'article Canya (música)? El que es farà és buscar l'article canya que és una pàgina de desambiguació i des d'allí es pot enllaçar a inxa sense cap problema.
  • Tant punt he creat l'article, he creat la redirecció d'Inxa, per tant si algú busca inxa trabarà l'article sense problemes, també estic traballant enllaçant en els articles d'instruments musicals de vent de fusta de canya. Jordi Coll Costa 12:07, 25 jul 2006 (UTC)

Instruments de fusta[modifica]

En Música així com en Ciència, la canya es fusta.

El Saxofon és un instrument de fusta, pel tipus de material que produeix el só. Jordi Coll Costa 11:58, 25 jul 2006 (UTC)

No. Es diu que el saxofon es de fusta per què antigament estava fet del TOT de fusta. Es com la flauta que es diu que es de fusta encara que sigui tota de plastic. Aixo a què ve aquí?
  • El saxòfon fou inventat a brussel·les el 1814, tot de metall menys la llengüeta de canya, i és per per el material que produeix el só, que se considera, a l'orquestra sinfònica, instrument de vent de fusta.

Actualment es construeixen saxofon de fusta a l'Argentina [1] Jordi Coll Costa 15:59, 25 jul 2006 (UTC)

Inxes i òrgans[modifica]

Jo també he buscat entre els diversos diccionaris que tinc a l'abast, entre els quals el DCVB (Alcover-Moll) i el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, i a tot arreu dóna inxa i llengüeta com a sinònimes. Però com que sóc totalment negat per a la música, suposo que els entesos deuen fer la diferència, o això espero. Hi ha una part del text que no entenc: diu que la canya fa vibrar tot d'instruments, com l'oboè, la flauta, la gaita, etc., i també alguns òrgans. És que es fa servir en estómacs, pulmons o budells, per fer-ne una mena de sacs de gemecs? O potser volia dir, simplement, orgues? –Enric, 12:15, 25 jul 2006 (UTC)

  • El text diu que la vibració de la llengüeta de fusta (canya), produeix el só d'intruments de vent de fusta. No parla de la flauta.

òrgans és una errada de traducció del espanyol, naturalment es refereix als orgues

Jordi Coll Costa 12:57, 25 jul 2006 (UTC)

Categoria: Canyes[modifica]

La canya dels instruments de canya que en l'actualitat no pot ser substituida per cap altre material que la canya conrreada pels pagesos de Cabanes i Hières, entre altres llocs, és un producte agricola utilitzat en música. Utilitza les pàgienes de discussió i registra't Jordi Coll Costa 20:39, 17 nov 2006 (CET)[respon]

També es fan servir plàstics. Però tant és. No es pot posar en la categoria de plantes per què no n'és. 81.34.155.28 00:04, 18 nov 2006 (CET)[respon]

Revisant el portal de música[modifica]

Estic revisant el portal de música. Entre altres temes, estic mirant el tema dels instruments que és complex perquè hi ha diferents classificacions i denominacions. En el tema dels de vent fusta, hi ha molts criteris que caldria unificar, especialment de denominacions. Els que tenen LLENGÜETA (doble o simple) encara que en anglès es digui "reed" (canya) el diccionari multilingüe del GREC el tradueix per llengüeta en el cas de terme musical. En francès, "anche" es tradueix per llengüeta. També en l'orgue, en relació als tubs es parla de llengüeta. Encara que les moltes llengüetes es facin de canya, n'hi ha de metàl·liques i de plàstic. Etc. Crec que caldria obrir un article propi per llengüeta que contemplaria una part de l'actual article de la canya. I la canya ha de ser un article on es comtempli tot el que es fa amb aquest material vegetal, quines espècies donen canyes, etc. --Peer 09:51, 12 febr 2007 (CET)

Ja existeixen l'article canya (planta) i la pàgina de desambiguació canya, per tant suposo que la teva proposta es queda en traslladar aquest article a llengüeta i canviar-ne una mica el contingut. --

Acabo de des cobrir que es té aquesta pàgina en una pàgina desambiguada amb parèntesis i que llengüeta hi redirigeix. Sempre es vol posar l'article abans en una pàgina normal que en una desambiguada, per tant crec que s'hauria de moure. Aquesta situació només es podria explicar per la insistència de fer que la paraula "canya" aparegui en el títol. --

Remirant el tema, veig que caldria redirigir la desambiguació de canya (en relació a la Música) cap a un article amb el nom de llengüeta (música). Llengüeta seria també un article de desambiguació perquè s'anomena llengüeta a molts objectes (pesca, sabata) i éssers vius (peix, bolet).--Peer 10:41, 12 febr 2007 (CET)