Discussió:Cristòfor Colom/Arxiu aparença i signatura

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aparença física

Tot i que hi ha moltes obres amb retrats de Cristòfor Colom, no n'existeix cap que sigui contemporani i no es coneix la seva fesomia autèntica; alguns però, s'ajusten a la descripció feta per Las Casas, en canvi d'altres, són fantasiosos. Bartolomé de las Casas, un dels primers cronistes de Colom, descrigué l'aparença física de Colom així:

« Fou de cos alt, més que mitjà; el rostre llong i autoritzat; el nas aguilenc; els ulls blavosos; la color blanca, que tirava a vermell encès; la barba i el cabell, quan era jove, rossos, encara que molt prest amb la feina se li tornaren canosos.[1] »
— Bartolomé de las Casas, Historia de las Indias (en castellà)
« l'Almirall és ben format i més gran que la mitjana, amb cara prima i els pòmuls una mica elevats, ni prim ni gras. Tenia el nas aguilenc i el cabell blanc en la seva joventut ... havia estat ros, es va convertir en blanc per complet a l'edat de trenta anys »
— Hernando colón

Hi ha una quadre pintat per Alejo Fernández, entre 1505 i 1536, titulat la Verge dels Navegants que es troba al Real Alcázar de Sevilla i és l'únic retrat de Colom fet amb patrocini oficial de la Corona. A l'Exposició Mundial Colombina de 1893, s'exposaren un total de 71 presumptes quadres amb el retrat de Cristòfor Colom, molts d'ells no es corresponien amb descripcions contemporànies.[2] Altres versions el descriuen sistemàticament com un home alt i físicament fort d'aproximadament sis peus o més, possiblement més alt que l'alçada mitjana europea en els seus dies.[3]

  1. De Las Casas, Bartolomé. «Tomo I. Capítulo II, pàgs. 43-44.»
  2. Morison, Samuel Eliot Admiral of the Ocean Sea: A Life of Christopher Columbus, pg. 47-48, Boston 1942.
  3. «DNA Tests on the bones of Christopher Columbus' bones, on his relatives and on Genoese and Catalin claimaints». [Consulta: 9 febrer 2009].

Comentaris Aparença Física

Apartat que va ser redactat per en Marc i jo, a partir de l'anglesa amb una ampliació pròpia.--KRLS , (disc.) 15:30, 3 ago 2009 (CEST)
Xpo. es Ok. endavant.--XpoferenS (disc.) 17
22, 3 ago 2009 (CEST)
KRLS per mi també OK. Creieu que hauriem de canviar 6 peus en metres.--KRLS , (disc.) 17
36, 3 ago 2009 (CEST)
Miguel Ángel. Adelante. Miguel Ángel "fotógrafo" Dí lo que quiera, killo 18
04, 3 ago 2009 (CEST)

Signatura

A l'esquerra es veu la signatura de Colom com XpoFERENS (1504) i a la dreta la seva signatura com "Al Almirant"(1498), en ambdós casos amb l'anagrama.

Es coneixen diverses signatures de Colom encara que totes són posteriors descobriment d'Amèrica, 1492.

Signà amb el nom "Xpo Ferens" que consisteix en una barreja de grec i llatí que conforma el nom de Cristòfor. Xpo és una abreviatura del grec Xpistós que significa Crist Ferens que prové del llatí i es traduïda "el que porta a"; formant així "el que porta a Crist", és a dir, Cristòfor.[1]

També signà cartes amb el nom de "L'Almirant" o "El Almirante", i en alguna ocasió com "El Virrey". La signatura va sempre acompanyada per una sèrie d'inicials que formen un anagrama (".S.", ".S.A.S." i "XMY"); tot i que actualment no existeix una resposta unitària sobre el seu significat, existeixen diverses teories al respecte.[1]

  1. 1,0 1,1 Lago y González, Manuel. «La firma de Cristóbal Colón». A: Boletín de la Real Academia de la Historia (volum 82), 1923, pp. 297-299.. 

Comentaris Signatura

Xpo em sembla Ok. No se si afegir que al s XV, en català, Cristòfor s'escrivia Xpofol. Lo de les teories del anagrama millor deixar-ho així que explicar-les perque totes son absurdes (excepte la meva, esclar, hahaha).Em sembla que al testament(al fals esclar, hahaha) diu que tots els descendents als seus càrrecs havien d'utilitzar l'anagrama, cosa que ja va incomplir, inexplicablement, el seu fill Dídac.vostè mateix. --XpoferenS (disc.) 17
28, 3 ago 2009 (CEST)
Xpo quantes teories existeixen sobre el significat, perquè si en són 2 o poques més, les podriem afegir. Si és correcte també em semblaria bé afegir que tots els descendents han d'utilitzar l'anagrama (posa ref i ho afegeixo).--KRLS , (disc.) 17:33, 3 ago 2009 (CEST)
Miguel Ángel.
Para mi Ok. En el s. XV también se decía Xpoferens, en latín para decir, Cristóbal o Cristòfor (según la lengua). Del anagrama hay varias teorías, yo no menearía el asunto, hay para todos los gustos. Por cierto, su hijo se llamaba Diego. Miguel Ángel "fotógrafo" Dí lo que quiera, killo 17:59, 3 ago 2009 (CEST)