Discussió:De Architectura

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Fusió[modifica]

Els continguts dels articles De Architectura Libri X i Vitruvi cada vegada s'assemblen més, i de fet moltes de les coses que es diuen en un podrien dir-se a l'altre. Com a mínim caldria coordinar els dos articles per no ser dues versions del mateix, i potser caldria fusionar-los.--Pere prlpz (disc.) 21:47, 21 maig 2014 (CEST)[respon]

REVISIÓ[modifica]

La INTROUDCCIÓ és massa extensa


Jo la deixaria així:


De Architectura és l'obra cabdal de l'arquitectura romana escrita per Marc Vitruvi Pol·lió vers l'any 20 aC, en una edat ja avançada. Es creu què va escriure l'obra en una data posterior al 27 aC ,quan August fou proclamat emperador, ja que el compendi de llibres pretenia servir de referència a l'emperador per tal què pogués jutjar els diversos edificis erigits i aquells que pogués erigir en el futur; i abans de l'11 aC, perquè esmenta com a viva Octàvia, la germana d'August, que va morir en aquest any.

És el tractat sobre arquitectura més antic que es conserva i va ser pres pels arquitectes renaixentistes com a referència de primera mà per al coneixement de les manifestacions arquitectòniques de l'antiguitat grecollatina. D'ell només han arribat els seus textos, ja que les il·lustracions originals, a les que durant els llibres fa constant referència, s'han perdut.

El seu tractat constitueix un compendi d'altres textos, moltes vegades monogràfics sobre edificis hel·lenístics, als autors dels quals, especialment a Hermògenes, menciona amb freqüència, però també documenta alguns aspectes de la tradició arquitectònica de la República i dels inicis de l'imperi, amb una especial atenció als problemes constructius i tècnica de l'arquitectura.

(això sí: encara que sigui una introducció, cal referenciar-la!)


La resta del text, l'incorporarian al l'apartat següent. De manera que quedaria així:


CONTINGUT


Els temes dels llibres que componen el tractat De Architectura es poden dividir en tres, en les mateixes parts que segons Vitruvi es compon l'arquitectura: construcció, gnomònica i mecànica.[1]

La construcció la divideix en: edificis públics (espais comuns de la ciutat com les places o el port; temples i fortificacions) i edificis privats (habitatges); i què totes dues construccions han de posseir: la firmitas, la utilitas, i la venustas, entesos com: solidesa, utilitat i bellesa.

Pel que fa a la gnomònica, a la qual només dedica un llibre, estableix una relació entre l'astronomia i l'arquitectura; i finalment, també només en un llibre, l'últim, el dedica a la mecànica, referint-se a maquinària què serveix per a l'art de la guerra com per a la construcció.

De Architectura està format per 10 llibres:


Llibre I




LLIBRE I


Per a ell l'arquitectura es compon per: l'Ordenació (proporció dels elements de l'obra de manera aïllada i en conjunt), la Disposició (la correcta col·locació dels elements i el correcte resultat tenint en compte: planta, alçat i perspectiva), l'Eurítmia (l'aspecte elegant i bonic quan els elements són adequats i estan col·locats simètricament), la Simetria (harmonia de les parts que componen una obra), l'Ornament (correcte aspecte de l'obra), i la Distribució (administració de materials i terrenys, units a uns costos ajustats i raonables de les obres).[3]


A nivell de contingut, no us ha quedat clar el significat d'alguns d'aquests conceptes. L'"Eurítmia", per exemple, no és exactament el què definiu vosaltres. Us vaig recomanar el llibre del TATARCKIEWICZ per tal d'entendre totes aquestes qüestions més teòriques i complicades.. féu-hi un cop d'ull.



Importància de l'obra a la seva època


on estan les referències???




Importància al Renaixement


Aquí tenim un problema. Tal com us indica la mateixa comunitat Viqui en aquesta pàgina de discussió, el contingut d'aquest apartat és molt similar al d'un dels apartats de l'article sobre Vitruvi que han fet els vostres companys. Així que caldrà fer alguna cosa.


Hauria de parlar amb tots dos grups alhora, per tal de determinar una estratègia a seguir. Veniu a parlar amb mi al final de la classe de demà, si us plau, i ho comentem


--IreneGras (disc.) 21:09, 25 maig 2014 (CEST)[respon]