Discussió:Història del dret català

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Discussió:Història del Dret català)

Considero el canvi de 83.55.193.131, sense cap discussió prèvia, com a Viquipèdia:vandalisme polític i ho faig constar al Observatori del vandalisme--Paco 11:34, 4 des 2005 (UTC)

Si es parla d'història del dret català cal trobar el seu origen en les insitucions antigues, per tant les de la Corona d'Aragó. Parlar de PPCC aquí és una politització burda que treu neutralitat i facilment neutralitzable. A més, a més, parla de voler fer entendre reivindicacions, fora de la voluntat d'una l'enciclopèdia, el que cal dir és que són "segons ells" l'origen de les reivindicacions.
La expressió Països Catalans no està discutida en el seu article i aquí s'usa en present, en cap moment l'he feta servir per a referir-me a la Corona d'Aragó, (expressió que he fet servir quan era el cas en molts articles) sino al present. Registra't, entra i signa, si et plau, i no canviis repetidament els meus articles sense cap mena de consens.--Paco 11:44, 4 des 2005 (UTC)
Crec que ací és millor parlar de Corona d'Aragó a Països Catalans. És que com parles d'endinsar-se en les arrels, no estàs referint-te al present sinó al passat. A més, és una cronologia i crec que és més lògic en aquest nivell parlar sobre Corona d'Aragó. Si vols parlar després de la voluntat que hi ha als territoris dels Països Catalans de recuperar el dret que hi havia en la Corona d'Aragó (com els furs), és una altra cosa, aleshores hauries d'escriure-ho en un altre paràgraf. --Pepetps (Podem discutir-ho) 15:34, 4 des 2005 (UTC)
El meu punt de vista: la cronologia que s'explica és exclusivament de Catalunya. Si ajuda a arribar a un consens ho deixaria com a Principat, ni Països Catalans ni Corona d'Aragó. D'altra banda, el redactat en discussió "La següent cronologia s'endinsa a les arrels [...], fonament de les reclamacions..." sembla que vulgui demostrar alguna cosa. Intentaria fer un redactat més neutre, més descriptiu, com ara "l'Estatut es fonamenta en tal i tal...", "a continuació una cronologia històrica de les institucions i de les bases de dret català..."--VRiullop (parlem-ne) 16:08, 4 des 2005 (UTC)

Seguint els comentaris de Pepetps i Vriullop i deixo un redactat alternatiu a veure que us sembla. Per cert, friviere, no són els "teus" articles.

Em sembla perfecte un redactat més neutre i dividir-ho en dos paràgrafs, m'encanten les sugerències i especialment les millores, ja que molts ulls veuen més que dos i la frase més neutre pot no sortir a la primera. En canvi parlar de partits catalanistes, sí que em sembla que polititza l'article, i ho trobo innecessari. Senyor que no signa: en aquest cas la frase era la meva contribució i canviar reiteradament un article no es correspon precisament amb una mínima etiqueta després d'un comentari signat i raonat.
Proposo el següent redactat, en dos paràgrafs:
L'Estatut es fonamenta en els drets històrics que s'han vist plasmats en les reclamacions del Memorial de Greuges, les Bases de Manresa i els anteriors estatuts d'autonomia.
A continuació una cronologia de les institucions històriques i de les bases del dret català.--Paco 18:05, 4 des 2005 (UTC)
Em sembla molt millor. Però crec que és un poc massa directe i seria millor suavitzar-ho un poc:
El Dret català actual és fonamenta en els dret històrics que el Principat de Catalunya va tenir en els temps de 
la Corona d'Aragó i es veuen plasmats en les reclamacions del memorial de Greuges, les Bases de Manresa i els
darrers Estatuts d'autonomia.
La següent cronologia organitza les bases del Dret català i les institucions històriques que Catalunya ha tingut.

Què us sembla ara? --Pepetps (Podem discutir-ho) 18:32, 4 des 2005 (UTC)

A mi em sembla bé.--VRiullop (parlem-ne) 18:53, 4 des 2005 (UTC)
Aquesta proposta millora la meva, que no pretenia ser tancada i la recolzo. Tot i que ha tingut em sembla inexacte i ho deixaria en institucions històriques de Catalunya, ja que moltes d'elles encara les té. Aprofito per dir que la cronologia no pretenia ser ni completa ni tancada i es possible que faltin o sobrin institucions de dret català, i animo a tothom a completar-la i millorar-la (de fet ja ho havia fet a la Taverna, un dia abans que comences la trifulga).--Paco 20:20, 4 des 2005 (UTC)

No neutralitat He canviat la frase:

Per

  • És la data que reivindicada per alguns, no sense discussió, com la del naixement d'Espanya.

Considero que parlar aquí de "negacionisme històric" és clarament una manca de neutralitat. El fet és que la unió dinàstica pot ser vista o no com el començament d'Espanya tot depèn de l'opinió de cadascú (al capdavall és una forma d'unió política). --Brandir 23:31, 13 feb 2006 (UTC)

Cronologia?[modifica]

Així com està el text, no li canviaríeu el nom i li posaríeu Cronologia del Dret Català o similar? --Paucabot 09:17, 16 ag 2006 (UTC)

Em sap greu dir-ho però aquest article s'hauria d'esborrar tota la cronologia. La majoria de punts no tenen res a veure amb el dret civil català. És més encara no sé en que consisteix el dret civil català ni quina evolució ha tingut durat la història després de llegir aquest article. --Terrissaire (disc.) 14:17, 13 feb 2011 (CET)[respon]

La llista és un poti-poti d'efemèrides de la història de Catalunya que, en alguns casos, contenen dades que poc o res tenen a veure amb el dret (català o no). Li caldria una esporgada i un redactat en paràgrafs. No crec que crear una nova pàgina sigui prioritari tal com està el redactat. Bestiasonica: enraonem? 16:58, 2 ago 2015 (CEST)[respon]
Totalment d'acord amb Bestiasonica i amb Terrissaire pel que fa a que no és un article que tracti de la història del dret català (i no té cap referència a cap treball o tractat de la matèria). És una acumulació de dates referents a fets històrics, apreciacions personals no referenciades, etc. en la major part no referides a la història del dret. Potser, com a alternativa, ja que és molt difícil refer l'article sense pràcticament esborrar-lo tot, seria procedent el que proposa Paucabot, en el sentit de canviar-li el nom (potser: Cronologia d'història de les institucions i del dret de Catalunya, per a ser més ampli), deixant així oberta la possibilitat a redactar de cap i de nou l'article de la Història del dret català.--Gazophylacium (disc.) 14:37, 18 maig 2018 (CEST)[respon]