Discussió:Institut San Isidro de Madrid

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

--Walden69 (disc.) 20:13, 26 març 2016 (CET)/--Yeza (disc.) 14:00, 12 gen 2019 (CET)

Avís sobre verificació de fonts i referències[modifica]

Atès que aquest és un article traduït, crec necessàries les pertinents millores, seguint el model de les realitzades en l'original en espanyol. Tal com està ara aquí és un despropòsit. L'anàlisi pot seguir-se en les pàgines de discussió de l'article en castellà i en commons. Fins que aquesta millora racional es produeixi, sol·licito als usuaris d'aquest projecte interessats en el tema que col·loquin plantilles d'advertència sobre el caràcter espuri del seu contingut i l'arbitrarietat i confusionisme de les fonts que ara ho avalen. --Latemplanza (disc.) 12:41, 11 gen 2019 (CET)

@Latemplanza: com he deixat al resum d'edició de la reversió, els projectes de wikimedia són independents, si estàs en desacord en res has d'iniciar aquí la discussió sobre aquest article i no pas adreçar-nos a les pàgines d'eswiki o commons(?). Qualsevol opinió que puguis fer aquí per millorar l'article serà benvinguda. Gràcies.--Kette~cawiki (disc.) 13:20, 11 gen 2019 (CET)
A veure. El més aviat que pugui intentaré arreglar tot el que fa referencia @Latemplanza:; d'entrada, retiro com a alumne notable a Victor Hugo. La referencia que ho respalda no es gens fiable (un blog anònim que parla de mil histories diferents) i a més... Victor Hugo com a alumne? Tenia més de quaranta anys quan teòricament ho va ser? I que va fer, el estudis a distància? Té massa pinta de hoax...
Gràcies per la teva cura @Kette~cawiki:! El poso en obres i quan tingui el mòbil per poder entrar amb la meva usuària (i en el meu ordinador, i sense presses com ara mateix, amb només cinc minutets), anem fent, tant a la discussió com a l'article. Salutacions a tos dos! --Ailna (disc.) 14:15, 11 gen 2019 (CET)
@Ailna: gràcies a tu. D'això es tracta, de que es comenti aquí el que es vol arreglar aquí. En aquest tipus d'articles no entro pas al contingut, reviso «les formes». Si comenteu en aquesta pàgina el que voleu millorar/corregir de l'article, per a mi, ja està be.--Kette~cawiki (disc.) 14:41, 11 gen 2019 (CET) Ho sé, ho sé de sobres @Kette~cawiki: :), i que perduri per molt de temps la gran tasca que fas! --Ailna (disc.) 14:49, 11 gen 2019 (CET)
Bé, he estat mirant-ho tot una mica per sobre. El més ràpid i senzill que se m'acut és portar aquí les justificacions de la «reforma» que s'ha de fer a l'article, després poc a poc anar-lo sincronitzant amb les fonts veritablement fiables utilitzades en dades poc clares o directament impossibles i, a més a més, donant-li més context i afegir-hi també les referencies que manquen (poques, poquetes en té ara mateix tal com està). Vaig fent si us sembla bé i... Sempre s'agraeixen els ulls crítics! --Yeza (disc.) 09:44, 12 gen 2019 (CET)
« Debemos ser conscientes de que lo más peligroso de los errores en Wikipedia es que cada vez hay más gente que la toma como fuente fiable, y últimamente veo con sorpresa como incluso los periodistas hacen corta-pega con lo que aquí leen. Tremendo. Y más tremendo aún cuando reinterpretan lo que WP o un blog dicen y, mezclando «churras con ‘lachas’», perpetran despropósitos como este artículo de un periodista brasileño, o este otro de una página institucional. Conclusión, Wikipedia es altamente peligrosa como coartada para ideologías, spam, sesgos, interés personal vario, etc., así como dañino escaparate de pufos, troleos, melopeas inclasificables y otros inventos entre el infantilismo y la necedad endémica... Resumiendo: la ignorancia.

Todo esto venía un poco como introducción a la conveniencia de incluir como referencia la de la página del instituto, medianamente bien titulada «Personajes célebres que han pasado por nuestro Instituto». Tamaña ambigüedad permite incluir a los que solo fueron al centro a examinarse (pero que nunca fueron alumnos del instituto), como todos los alumnos de la Institución Libre, o de los Liceos (Francés, Alemán, etc.) para hijos de familias aristocráticas o poderosas, o -en el colmo del proselitismo- de una María Zambrano que una vez publicó un articulito en la revista del colegio. Yo puedo entender y aceptar la ilusión que a un colegial puede hacerle decir que el Rey Juan Carlos o la reina Fabiola estudiaron en su cole, pero lo cierto es que solo entraron en el edificio del colegio para examinarse (como muchos de los que aparecen listados). Aquí había que mencionar otro detalle que ha llevado a confusión a periodistas y diversas páginas municipales, blogs, etc...: el edificio. El enorme casón, ya desde el siglo 16, albergó todo tipo de alumnado, pero no pueden considerarse alumnos del instituto (porque no existía). Ni tampoco fueron alumnos del instituto, los que asistieron a las muy diversas instituciones que tuvieron aulas en el edificio de origen jesuita (del que hoy solo quedan el claustro, la escalinata y la fachada, para redundar en el confusionismo de muchos, lástima). No tienen nada que ver con el Instituto San Isidro y su alumnado, personajes citados en el blog colegial, como Victor Hugo (que al parecer «visitó» en 1843 el Seminario de Nobles), o Luis Candelas (ajusticiado en 1837), etc, porque como bien se ha corregido ahora en el artículo y en Wikidata, el Instituto San Isidro fue creado por el plan Pidal en 1845.[1]

Tampoco vería conveniente en el artículo de Wikipedia incluir la página en Facebook de los antiguos alumnos del Instituto. Quiza mi concepto de este proyecto es ¿demasiado estrecho...? Bueno, yo diría, humanamente prudente.--Latemplanza (discusión) 12:42 10 ene 2019 (UTC)

»
Bravo, Bravo i brava Yeza. Per una Viquipèdia universal i fiable!. :-) --Latemplanza (disc.) 08:56, 13 gen 2019 (CET)

Crec que aquest paràgraf també pot interessar[modifica]

Entre 1901 i 1936, l'Institut va desenvolupar un dels seus períodes més significatius, a partir de la col·laboració amb el centre de pedagogs com José Rogerio Sánchez García i Enrique Rioja Lo Bianco, continuadors de la línia educativa de la Institució Lliure d'Ensenyament. <ref> Fernández, Vicente; Rodríguez, Carmen. «L'Institut de San Isidro (1901-1936). L'Edat de Plata de l'ensenyament oficial». A: Ministeri d'Educació. Participació educativa no extraordinari 2011. Revista quadrimestral del Consell Escolar de l'Estat. Professorat d'ensenyament secundari, memòria i patrimoni. (en es), 2011, p. 211-224. «Referències en p. 223»  </ ref>

Yeza, ho deixo al teu discreció :-) --Latemplanza (disc.) 13:19, 22 gen 2019 (CET)

Bé! Som-hi Don Templa, vaig. Merci!! --Yeza (disc.) 19:22, 22 gen 2019 (CET) He passat de conduir la moto a secre? Uhmmmm
Coolega Vaig anar a la teva pàgina del sud i em va impressionar tant la rosa ... És que vaig seguir treballant allà (al sud) i vaig descobrir coses ... Igual no va ser un pirat jesuïta el que va fer el disbarat ... noooo, igual la cosa venia d'un il·luminat catedràtic de 1940 ... --Latemplanza (disc.) 20:18, 22 gen 2019 (CET)