Vés al contingut

Discussió:Josefa Murillo y Bravo de Vela

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biaix de gènere[modifica]

El tuf general de l'article té un biaix de gènere clar:

  • Es remata amb una frase la seva vessant com a pintora. I quan es cita es parla de "força mèrit".
  • Frases que construeixen la rivalitat entre dones: " en la que vestí el rol de la jardinera Maria, sense deslluir gens al costat de Luisa Santamaria, que va fer la protagonista.
  • "La Murillo, en el seu paper de jove comtessa, restà molt feliç, presentant-se ricament vestida, declamant bé i cantant millor."

KRLS, (disc.) 08:12, 23 des 2022 (CET)[respon]

L'article era millorable i que vingui d'una enciclopèdia de fa un segle li dóna un estil diferent de com escrivim avui en dia. Només cal veure tots els articles de cantants que tenim, procedents de la mateixa font, que comenten els aplaudiments i les xiulades.
Ara bé, no veig que res de tot això sigui biaix de gènere. Pot ser biaix de gènere artístic, si el que va escriure la font original era crític musical i no va donar la importància deguda a la seva faceta pictòrica, però la resta no és diferent del que trobem en articles d'homes i tampoc està malament. De fet, comparar-la amb altres intèrprets no està fora de lloc, i no li veig res d'estrany i dir que el personatge secundari estava a l'altura de la protagonista és una crítica positiva. De fet, el que es critica habitualment és que es digui de les dones amb quins homes han treballat, i aquí es diu amb quina altra actriu ha treballat.
I la frase "La Murillo, en el seu paper de jove comtessa, restà molt feliç, presentant-se ricament vestida, declamant bé i cantant millor" pot ser força buida de contingut i actualment no gaire enciclopèdica, però no li veig el biaix de gènere per enlloc.--Pere prlpz (disc.) 13:21, 29 des 2022 (CET)[respon]