Discussió:Pancatalanisme

  De Viquipèdia

  No estic d'acord en posar que el pancatalanisme és un tipus de catalanisme quan disseminadors de la ideologia ho veuen com un nacionalisme que englova el catalanisme, el valencianisme i el balearisme. PEr això he canviar la categoria. Llull · (vostè dirà) 18:32, 25 abr 2006 (UTC)

  No hi estic d'acord, el que dius es absurd. Precisament un punt de vista "pancatalanista" implica un catalanisme "global" a nivell de PPCC, i no un conjunt de "regionalismes". Xevi 20:17, 25 abr 2006 (UTC)
  Per a en Fuster, per exemple, "pancatalanisme"="catalanisme + valencianisme" perquè valencianisme=catalanisme a València (o al revès). O sigui que el pancatalanisme seria a València una forma no de catalanisme, sinó de valencianisme. Llull · (vostè dirà) 20:24, 25 abr 2006 (UTC)
  Deixant de banda que el terme segurament deu ser mes utilitzat precisament pels seus contraris: el "pancatalanisme" seria precisament el punt de vista que la llengua i cultura valencianes son comunes amb la catalana o deriven d'ella. Em sembla que Fuster mateix diu a algun lloc que "ser valencians es la nostra manera de ser catalans". No se com es pot dir que aixo no es catalanisme ! (sigui o no valencianista al mateix temps...) Xevi 20:47, 25 abr 2006 (UTC)
  Però des d'aquesta acepció, tant hi entra posar la categoria catalanisme com valencianisme. Des del punt de vista d'un pancatalanista, el catalanisme estricte és una forma de regionalisme. Seria com posar espanyolisme en la categoria catalanisme. Altra gent que no és en Fuster m'han dit que des del seu punt de vista la frase podria haver estat "ser catalans és la nostra forma de ser valencians" i haguera seguit sent vàlida. Saps que hi ha gent que pensa així. Llull · (vostè dirà) 20:53, 25 abr 2006 (UTC)
  Com sempre aquestes discussions entre 2 no porten en lloc - millor que altres hi diguin la seva. Per moltes voltes que hi donis: els "pancatalanistes" parlaran de PPCC (o Catalunya directament) i llengua catalana per referir-se al conjunt. Segur que pots trobar tb opinions de tots els gustos, pero si d'aixo n'has de fer una generalitzacio.... Xevi 21:02, 25 abr 2006 (UTC)
  Estic d'acord amb el Llull, mentre estava editant el següent missatge vosaltres m'heu avançat, aquí va el que estava escribint:
  El que s'ha de fer per entendre la paraula pancatalanisme és distingir l'ús que se'n fa del mot català en catalanisme i pancatalanisme. Per al pancatalanista el catalanisme és un regionalisme que es dóna a Catalunya, mentre que el pancatalanisme (emprant l'arrel 'catalan-' com a genèrica) envolta als Països Catalans. Hi ha un catalanisme regional i un de global (estríctament: pancatalanisme). –Pasqual · bústia 21:09, 25 abr 2006 (UTC)
  Després d'haver aconseguit que el mot "català" i els seus derivats no apareguin relacionats amb la presentació i definició d'allò que la Viquipèdia és, ara intentarem una cosa encara més difícil: assolir que el mot "pancatalanisme" no faci cap referència ni a Catalunya ni a la cultura catalana. En principi no sembla fàcil, ja que el mot porta l'arrel incrustada. Cal, doncs, polir-ho, de manera que, avançant-me als desitjos d'en Llull, proposo que s'elimini aquesta entrada i es substitueixi per "panvalencianisme", paraula que és, al meu entendre, molt més adequada. 217.15.42.238 11:01, 26 abr 2006
  Eeeeeh! Aghs! tristesa T'ha sentat mal el desdijuni? Que fàcil és participar des de l'anonimat i dir la poca-soltada que has dit –Pasqual · bústia 09:07, 26 abr 2006 (UTC)
  Tan fàcil com escriure sota un nick i dir totes les genialitats que han dit els llumeneres de la Viquipèdia (catalana? valenciana? mediterrània? neutra-inodora-incolora?) per tal d'impedir l'ús de la paraula "català". Genialitats pròpies de ments superdotades, com ara, proposar "catalanesch" o català-valencià-balear com a nom de la llengua, o bé, promoure l'ús del terme "Països Valencians" enlloc del de Päïsos Catalans. Seguiu així, nois, si el Zaplana sabés llegir es partiria el cul amb vosaltres. 217.15.42.238 11:03, 27 abr 2006
  Ja m'ho esperava lo del nick. Com tú, no estic a favor de l'ús de valencià per al català, em recordes a un tal Ferran o a un tal Montag73. N'hi ha la tira com vosaltres, com jo i com els que han promogut les neutrofal·làcies que tant de mal et causen. No tot el que es fa ací és perfecte, anar en busca de la perfecció és el que fem tots els que dediquem el nostre temps lliure a esta causa però assolir eixa perfecció, com tu sabràs, és impossible. Sigues qui sigues no m'impressiones i no impressiones a ningú amb els teus comentaris que no duen a cap lloc, si vols fer alguna cosa útil descriu-nos la diferència entre pancatalanisme i catalanisme i tota la resta sobra. Una cosa més, no tornaré a replicar-te inútilment, no puc concedir-te el meu temps eternament. –Pasqual · bústia 00:23, 2 mai 2006 (UTC)
  Nano, aprén a llegir, desacomplexa't de les teves superioritats i calla. No sé a qui dimonis li pot molestar la classificació de categories que hi ha ara. Llull · (vostè dirà) 05:35, 2 mai 2006 (UTC)
  Jo diria que el “pangermanisme” no té cap relació amb el catalanisme (això de pancatalanisme és un concepte inventat pels crítics del catalanisme). El pangermanisme es la doctrina segons la qual Alemanya (un estat independent) volia dominar tots els territoris, i de fet ho va fer, que tenien un origen suposadament comú germànic, i també alguns que no ho eren, i de fet ho va intentar. Els moviments catalanistes com a molt intenten unificar els països catalans, i no intenten fer-ho per la força, i l'únic país independent que hi ha, i no intenta conquerir als altres, o almenys no m'ha arribat cap notícia fins ara és Andorra. Crec que aquest article s'hauria d'esborrar per parcial i irrellevant. Plàcid Pérez Bru 05:04, 2 mai 2006 (UTC)
  Plàcid, la paraula en si, per etimologia, no té les connotacions negatives que li donen els seus opositors. Llegeix la definició del diccionari normatiu aquí i la definició mateixa de l'article. No és cert que el nom sigui inventat pels seus crítics encara que siguin quasi exclusivament els que ho fan servir..Llull · (vostè dirà) 05:35, 2 mai 2006 (UTC)

  No ho havia mirat bé, retir el que vaig dir Plàcid Pérez Bru 07:04, 6 mai 2006 (UTC)

  El pangermanisme era una ideologia que buscava englobar en una sola nació a tots els territoris de parla alemanya. El catalanisme és una ideologia que busca enfortir l'existència de Catalunya com a nació, i el pancatalanisme pretén unir tots els territoris de parla catalana en una nació. --L´Esplanada (disc.) 17:59, 15 gen 2013 (CET)[respon]

  Enllaços externs[modifica]

  Una altra cosa: m'he mirat els enllassos externs i fan pena. N'hi ha un que l'he arreglat pq no funcionava i que porta a un article del temps de la Renaixensa sobre el pancatalanimse. La resta em penso que es podrien esborrar directament. Hi ha:

  • una proclma "pancatalanista" d'Unitat Nacional Catalana (organitzacio politica suposo que molt petita)
  • un article del Mundo que comensa directament relacionant el nazisme i el bolxevisme amb el pancatalanisme
  • un comentari en un forum
  • un article en una web blavera,que obviament tb cita a Hitler en relacio amb el pancatalnisme

  Ja se que hem de donar a coneixer totes les opinions, etc., pero francament, crec que si enllacem comentaris politics haurien de ser una mica raonables, o si mes no tenir rellevancia historica o algun interes especial. Els esborro tots fora del 1er. Xevi 21:44, 25 abr 2006 (UTC)

  Sobre la UPV i el catalanisme...[modifica]

  La UPV es constituirà definitivament l’any 1984 com a partit i defensarà algunes de les tesis de Joan Fuster. (algunes, sols).

  JV Marquès, a "tots els colors del roig", pg. 125: "però l'opció política nacionalista principal mai no ha estat fortament catalanista: ni el PSV, ni GS, ni el PVN. Potser la UPV ha estat més catalanista, o simplement ho ha semblat". Tenint en compte l'evolució de la UPV, o el simple fet que ja en 1990 tinguera escissions com el PVN, jo crec que hi han indicis de sobra com per a sospitar que la UPV no era, ben be, pancatalanista.--Coentor (disc.) 23:58, 6 abr 2013 (CEST)[respon]

  Paràgraf[modifica]

  "Al valencianisme de preguerra es defensava l'agermanament amb la resta de terres de parla catalana. Així, per exemple, a la revista Acció Valenciana (editada per Acció Cultural Valenciana) es podien trobar escrits on es deien coses com Volem la reconstrucció de la nostra nacionalitat catalana formada com sempre pels Estat federats de València, Mallorca i Catalunya""

  Esta paràgraf hauria de modificar-se, doncs el lector pot induir-se a error i confondre l'agermanament (cultural) d'eixe nacionalisme que en la pràctica totalitat defensava l'estat/nació/pàtria valenciana amb el pancatalanisme de que l'article parla.--Coentor (disc.) 00:00, 7 abr 2013 (CEST)[respon]
  Hi estic d'acord, no es diu que és en el darrer número de la revista i just després de la proclamació de l'Estat Català, crec que és més ajustat dir que la revista "el reconeixement de la catalanitat del País Valencià formava part de la línia ideològica d'Acció Valenciana des del primer número fins al darrer", que contextualitza millor la línia editorial. En tot cas, la frase es podria posar en l'article de la revista. --Panotxa (disc.) 08:31, 7 abr 2013 (CEST)[respon]

  Guerra d'edicions[modifica]

  @Editant: @Coentor: Sense entrar encara en el contingut, reposo una part de text esborrat que disposava de referències. Em poso a revisar referències de l'article. --Panotxa (disc.) 20:04, 29 set 2015 (CEST)[respon]

  @Panotxa: Amb tots els respectes però demanar referències sobre una cosa coneguda per tots com que la CUP és (pan)catalanista em sembla surrealista. I feina absurda que em fas fer. Ja sembles Coentor...--Editant (disc.) 20:49, 29 set 2015 (CEST)[respon]
  @Editant: Tranquil, que ja la poso jo la referència. S'havia demanat i no costa res afegir-la, tot i que sigui obvi. Pensa que igual d'ací a deu anys el contingut ja no és tan obvi i llavors pot fer falta. No està de més. --Panotxa (disc.) 21:28, 29 set 2015 (CEST)[respon]

  Sobre les peticions de referències[modifica]

  1. Tradicionalment els pancatalanistes han usat la Senyera Reial i la bandera estelada roja com a símbol identitari No trobo referències a aquesta afirmació que no siguin fòrums.
  2. A partir de la dècada de 1990 també es va incorporar l'estelada blava dintre la simbologia com a ensenya dels Països Catalans amb l'assumpció de l'ideari fusterià per part d'Esquerra Republicana. Entenc que aquesta frase ve vinculada a la transformació d'Esquerra Republicana arrel de la Crida Nacional a Esquerra Republicana de Catalunya de 1986, que també tenia signants del País Valencià. El fet de l'assumpció de l'ideari fusterià no el puc documentar, per la resta, crec que caldria reformular la frase per ser més acurada a referències, de tipus A partir de la Crida Nacional a Esquerra Republicana de Catalunya, aquest partit es va implantar de manera incipient en el País Valencià, i entre la seva simbologia incorporava l'estelada blava

  Si no aporteu les referències que justifiquen de manera literal ambdues afirmacions hauran de ser suprimides o canviades per altres que compleixin els requisits. El què veig, en general, és que en aquest article i en altres del conjunt que estic mirant és que s'empren adjectius (fusterianista, blaver, pancatalanista, tradicional, oficiós, original, nacional, etc) que en alguns casos no es suporten en referències fiables, son interpretacions a partir de creuaments d'informació, i això és investigació original. Si es posen en qüestió, en els articles només pot haver informació que algú hagi publicat en fonts fiables, i en cas que hi hagi fonts que diguin coses diferents és recomanable incloure-les totes amb el pes que cada versió té en el conjunt de la comunitat d'estudiosos. Recomano la relectura de Allò que la Viquipèdia no és i que tret que estiguin suficientment acreditats, es miri de prescindir del seu ús. --Panotxa (disc.) 09:05, 1 oct 2015 (CEST)[respon]

  Després de setmanes d'espera, procedeixo. --Panotxa (disc.) 06:46, 19 oct 2015 (CEST)[respon]

  Catalanisme no és pancatalanisme[modifica]

  "El pancatalanisme o simplement catalanisme en l'actualitat" no pot dir-se això ja que el catalanisme és el moviment nacionalista que vol la independència de Catalunya i el pancatalanisme és el moviment que vol la anexió a Catalunya de les zones on s'ha parlat català. El segón terme no precisa si és una anexió democràtica o per la forza mentres que el catalanisme és un moviment democràtic que demana un referéndum d'independència a Catalunya. O siga que les diferències son moltes. el comentari anterior sense signar és fet per 84.127.20.156 (disc.contr.) 18:29, 17 nov 2015 (CET)[respon]

  Recerca inèdita i opinió (encara que el que dius sobre que el redactat pot induir a error és completament cert).--Coentor (disc.) 22:05, 17 nov 2015 (CET)[respon]