Discussió:Segona República Espanyola

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

He posat la marca de neutralitat degut a l'últim afegit a l'article. Llull 20:47 8 gen, 2005 (UTC)

L'ultim paragraf ja l'elimino directament (a sota) i arreglo una mica la resta.

El govern català, en el que Esquerra Republicana de Catalunya estigué sempre d’acord amb els presidents Macià (1931-1933) i Companys (1933-1940), va anar més o menys bé mentres les esquerres estaven en el govern central; i al contrari quan governaren les dretes, durant el Bienni Negre, amb greus enfrontaments amb el govern central, que li valeren la suspensió de l'Estatut i del govern autonòmic:


Treieu aquesta bandera[modifica]

Penso que és preferible que poseu la bandera republicana, la tricolor llisa, sense l'escut del regne d'Espanya, amb la seva coroneta i el lema del reialme.

És absurd que una bandera que representa una república dugui aquest escut. Des de ja fa un temps estic veient aquesta bandera absurda i dubto sincerament que els republicans de l'época onejessin aquesta absurditat. Jo almenys no l'he vista ni en fotografies ni en il.lustracions de l'época. O reprensenta un reialme o una república, no ambdues coses. Si's plau no em digueu que l'heu agafat de l'article de la Wiki en castellà perquè els articles de la Wiki castellana no són seriosos, només cal llegir l'article de Francisco Franco o de Jim Morrison.

Siguem seriosos i col.loquem la tricolor llisa.

La bandera oficial de la segona república va ser la que hi ha a l'article, amb escut inclòs. Pots veure-ho, per exemple, ací (encara que estiga sense escut en aquesta pàgina, llig el que diu l'article segon del decret del 31 pel qual s'establia la nova bandera) i ací--Comandant Rampas 13:11, 9 febr 2007 (CET)

Mida[modifica]

No s'esta allargant molt aquest article ? Potser fora bo fer uns quants articles mes especifics, sobre cada periode. Hi ha coses com el text de la proclamacio de la Republica que potser haurien d'anar a wikisource. 82.41.20.192 18:14, 20 mai 2006 (UTC)

Inici i més frases inexactes[modifica]

La primera frase de l'article és inexacte:

La Segona República Espanyola (1931-1939), va ser el segon període que el cap d'estat d'Espanya va ésser elegit pel poble en lloc d'ésser un rei hereditari.

Ja que el rei Amadeu I de Savoia també va ser escollit pel poble (indirectament pel poble, ja que el va escollir el parlament, com els presidents de les dues repúbliques).

És força rellevant la dada comparativa en la qual, queda clar que cap reialesa havent estat expulsada a Europa, ha tornat.

Les monarquies francesa i anglesa, expulsades en les seves respectives revolucions, van tornar, per exemple. Si es vol comentar el tema es pot dir que el 1975 feia tants anys que no es restaurava una monarquia a Europa, però això no hauria d'anar en aquest article sinó al de la monarquia o la transició. --Pere prlpz 10:18, 27 oct 2006 (CEST)[respon]

Més inexactituds[modifica]

  • Com es pot posar que el domini d'internet de la República Espanyola era el .es si no existia Internet?
  • El nom oficial era República Española
  • El català era cooficial amb el castellà a Catalunya.
  • La referència a l'euro com a moneda oficial a partir de 2002 és sobrera (2002 ja no hi havia República).

20:57, 6 abr 2007 (CEST)

Un Durruti de dretes?[modifica]

No en sé gaire del tema, però bé, sent un nom tant poc comú, em sona estrany que hi hagués dues personalitats anomenades Durruti. A l'article es diu:

Aleshores, quan morí Sáenz de Tejada, anaren a assassinar Gil Robles, el número 1 si s'agafava la llista electoral, que no hi era a casa. Aleshores anaren al número dos de la llista, que era Durruti, però tampoc l'hi van trobar.

tot això parlant de l'assassinat de Calvo Sotelo. Aquest tal Durruti era algú de la CEDA o és un vandalisme? --81.38.173.5 00:10, 18 juny 2007 (CEST)[respon]

Bienni progresista vs Bienni negre[modifica]

Em pareix molt poc imparcial anomenar "Bienni progresista" al bienni on van governar les esquerres i "Bienni negre" al de la dreta. És tan poc imparcial com anomenar-les "Bienni roig" i "Bienni moderat". Penso que "Bienni d'esquerres" i "Bienni de dretes" és més neutral.el comentari anterior sense signar és fet per 213.4.21.47 (disc.contr.) 15:57, 12 des 2007 (CET)[respon]

Capitals de la Segona república espanyola[modifica]

Hola, he tingut que posar l'altra capital (València) que sembla que a algú no li agrada que hagi sigut capital.... En fi, ja està corregit. Saluts.el comentari anterior sense signar és fet per 85.57.155.255 (disc.contr.) 01:47, 10 gen 2009 (CET)[respon]

Caldria especificar que la capital va ser sempre Madrid, perquè ho deia la constitució i això no es va canviar, i que València va ser capital de facto el temps que hi va residir el govern.--Pere prlpz (discussió) 12:34, 10 gen 2009 (CET)[respon]

Proposta de reanomenament a Segona República espanyola[modifica]

@Usuari 2021-2022: Recordo els Criteris lingüístics de la Direcció General de Política Lingüística s'escriuen amb majúscula inicial tots els substantius i adjectius de les denominacions de fets històrics singulars que, per tradició, han adquirit categoria de nom propi, pertant ha d'anar en majúscula. La GEC el posa en majúscules. --Amortres (disc.) 07:33, 11 des 2021 (CET)[respon]