Disiliciur de molibdè

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicDisiliciur de molibdè
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular153,859261 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaMoSi₂ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[Si]=[Mo]=[Si] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

El disiliciur de molibdè (MoSi ₂ ), o siliciur de molibdè, és un compost intermetàl·lic. És una ceràmica refractària amb ús principal en elements calefactors. Té densitat moderada, punt de fusió 2.030 °C, i és conductor de l' electricitat.[1]

Característiques[modifica]

A temperatures altes, forma una capa de passivació de diòxid de silici que el protegeix de l'oxidació addicional. És un material d'aspecte gris metàl·lic amb estructura de vidre tetragonal (alfa-modificació); la seva beta-modificació és hexagonal i inestable.[2] És insoluble a la majoria dels àcids, però soluble en àcid nítric i àcid fluorhídric.

Mentre MoSi₂ té una excel·lent resistència a l'oxidació, és trencadís a temperatures més baixes. A més, per sobre de 1200 °C, perd resistència a la fluència. Aquestes propietats limiten el seu ús com a material estructural, però poden ser compensats mitjançant el seu ús juntament amb altres materials.

Preparació[modifica]

El disiliciur de molibdè i els materials basats en MoSi ₂ es preparen generalment per sinterització. La polvorització de plasma pot ser usada per a la producció de les seves denses formes monolítiques i compostes. El material produït així pot contenir una proporció de β-MoSi ₂ a causa del seu ràpid refredament.

Elements calefactors[modifica]

Els elements calefactors de disiliciur de molibdè es poden utilitzar per a temperatures de fins a 1800 °C, en forns elèctrics utilitzats en laboratoris i entorns de producció a la producció de vidre, acer, electrònica, ceràmica i en el tractament tèrmic de materials. Tot i que els elements són fràgils, poden funcionar a alta potència sense envellir i la seva resistivitat elèctrica no augmenta amb el temps de funcionament. La seva temperatura màxima de funcionament s'ha de reduir en atmosferes amb baix contingut d'oxigen a causa del trencament de la capa de passivació.[3]

Referències[modifica]

  1. «CAS Common Chemistry». [Consulta: 11 setembre 2023].
  2. F. M. d’Heurle, C. S. Petersson, and M. Y. Tsai «Observations on the hexagonal form of MoSi2 and WSi2 films produced by ion implantation and on related snowplow effects». J. Appl. Phys., 51, 11, 1980, pàg. 5976. DOI: 10.1063/1.327517.
  3. Park, S.J.; Seo. Interface Science and Composites. Elsevier Science, 2011, p. 563 (Interface Science and Technology). ISBN 978-0-12-375049-5.