Dispositiu de bossa d'ostomia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dispositiu d'ostomia per a una ileostomia

Un dispositiu de bossa d'ostomia (sovint abreviat com a bossa d'ostomia) és un dispositiu protètic que proporciona un mitjà per a la recollida de residus des d'un òrgan (còlon, ili, bufeta) desviat quirúrgicament i la creació d'un estoma. Així aquests dispositius s'utilitzen amb colostomies, ileostomies i urostomies.[1]

Els dispositius d'ostomia poden ser:[2]

  • d'una sola peça: consten d'una bossa de plàstic de recollida amb una làmina o cèrcol adhesiu; solen canviar-se 1 o 2 vegades al dia.
  • de dues peces: consten d'una làmina adhesiva (comunament anomenada cèrcol o placa de base) i una bossa de recollida; la làmina per un costat s'adhereix a la pell i per l'altre s'uneix mecànicament o amb un segell adhesiu a la bossa, en ambdós casos hermèticament; la làmina pot mantenir-se adherida a la pell de l'abdomen durant 3 o 4 dies, i les bosses poden canviar-se quan faci falta.

La selecció dels sistemes varia molt entre individus i es basa sovint en les preferències personals i l'estil de vida. Les bosses d'ostomia recullen els residus que surten per l'estoma, protegint al mateix temps la pell del voltant de la contaminació.[3] Els dispositius d'ostomia són estancs a l'aire i a l'aigua i permeten a l'usuari portar un estil de vida activa, fins i tot esportiva.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dispositiu de bossa d'ostomia
  1. «Ostomy Information». United Ostomy Associations of America. [Consulta: 3 setembre 2010].
  2. «Ostomy». Mayo Clinic.
  3. Lueder, Wendy. «Ostomates' Choices». Broward Ostomy Association. Arxivat de l'original el 2008-11-21. [Consulta: 3 setembre 2010].