Documentació confiscada per la dictadura franquista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La documentació confiscada per la dictadura franquista és el conjunt de la documentació espoliada pel règim franquista als seus legítims propietaris a conseqüència de l'ocupació feixista iniciada el 1938. La major part d'aquesta documentació (correspondència, llibres, cartells, fotografies i documentació administrativa diversa) es troba actualment a l'Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca.

Les confiscacions[modifica]

Els escorcolls i les confiscacions als Països Catalans es començaren a realitzar per part de la Delegación del Estado para la Recuperación de Documentos el 1938 en paral·lel a l'avanç de l'ocupació franquista. Les primeres confiscacions es realitzaren a la Plana i al Maestrat a l'abril del 1938 i continuaren a Lleida el gener de 1939 i a València el març del 1939, després de la qual establiren una oficina a aquesta ciutat i una altra a Alacant. A Barcelona, la documentació fou dipositada en catorze locals prèviament requisats, i tingué la seu central primer al carrer de Muntaner i, posteriorment, al carrer de la Princesa fins al setembre del 1939.

Objectiu[modifica]

L'objectiu d'aquestes confiscacions era crear una enorme base de dades per organitzar la repressió política per part del franquisme. Amb aquesta informació es dotà de documents als instruments jurídics i polítics que la portaren a terme. Com ara el Tribunal de la Represión de la Masoneria y el Comunismo o els diferents tribunals de "depuración" dels cossos de funcionaris locals o estatals. També de persones particulars i entitats sindicals, polítiques o civils.

La formació d'aquesta base de dades es feu per inspiració, i també l'assessorament, de la policia política nazi. La qual tenia un grup a Espanya, des de 1938, sota el comandament del coronel de la Schutzstaffel (SS) Heinz Jost. Amb l'ajut dels especialistes alemanys, les 800 tones de documents requisats es transformaren en un índex massiu de sospitosos.[1]

Bibliografia[modifica]

  • Comissió de la Dignitat. Volem els papers: la lluita per la repatriació dels "Papers de Salamanca". Lleida: Pagès Editors, 2004. ISBN 9788497791991. 
  • Cruanyes, Josep. Els papers de Salamanca: l'espoliació del patrimoni documental de Catalunya (1938-1939). Barcelona: Edicions 62, 2003. ISBN 9788429753189. 
  • Ferrer, Joaquim. Els papers de Salamanca: història d'un botí de guerra. Barcelona: Llibres de l'Index, 1996. ISBN 978-8487561887. 

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. PRESTON, Paul. "Espanya i la Segona Guerra Mundial" a SOLÉ SABATÉ, J.M. (dir.) El franquisme a Catalunya. Barcelona: Edicions 62, vol I, p. 32 - 33.