Domènec Cardenyes Bàrios

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDomènec Cardenyes Bàrios
Biografia
Naixement1r setembre 1916 Modifica el valor a Wikidata
Ponts (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 octubre 1977 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Tremp (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómúsic, intèrpret, docent, compositor Modifica el valor a Wikidata

Domènec Cardenyes Bàrios (Ponts, 1 de setembre de 1916 - Tremp, 4 d'octubre de 1977) fou un músic català que va desenvolupar una tasca com a docent, intèrpret i compositor a les localitats lleidatanes de Ponts, Balaguer i Tremp.[1]

Biografia [cal citació][modifica]

A la localitat de Ponts va formar part de dues orquestrines anomenades Poch i L'Artística Ponsicana. Hi va viure fins als vint-i-dos anys i s'hi va formar com a músic. A la ciutat de Balaguer hi va desenvolupar la seva tasca professional com a docent a la seva acadèmia particular i va gestionar l'orquestra que duia el seu nom (Domingo y sus Bohemios). La ciutat de Tremp li va proporcionar una feina estable i hi va encapçalar les quatre entitats culturals de caràcter musical (l'Orfeó de Tremp, l'Esbart Dansaire Francesc Pujol, la Tuna del Col·legi Sant Josep i la banda de cornetes i tambors Els Timbalers de la Conca), que s'hi van crear des que s'hi va establir el 1957. Durant la seva etapa trempolina va formar part de les orquestres Domingo y sus solistas, Soul Finger’s i Rudy Bravo y su conjunto.[2]

La seva obra compositiva està formada per sardanes, obres religioses, peces corals i obres destinades al ball (tangos, boleros, pasdobles, valsos, ranxeres, etc.).

Domènec Cardenyes va viure per a la música. Tota la seva vida va girar al voltant de la música. La seva senzillesa i el seu tarannà van fer que, amb el pas del temps i sense proposar-s'ho, es convertís en una persona de les que deixen petjada. Avui dia a Tremp encara hi ha moltes persones que el tenen en el seu record.

Fons personal[modifica]

El fons personal de Domènec Cardenyes es conserva a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.

Referències[modifica]

  1. «Ingressa el fons personal de Domènec Cardenyes i Bàrios, músic i compositor (Ponts 1916-Tremp 1977), a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà». CAC. Xarxa d'Arxius Comarcals, 30-01-2015. [Consulta: 18 abril 2018].
  2. Albert, Darío «Lo "sinyó" Domingo i Rudy Bravo». Músics, balls, festes.... Grup Gavarres, 2022, pàg. 48-49. ISSN: 2696-8479.

Bibliografia[modifica]

  • Sansa Llovich, Jordi. Domènec Cardenyes, una vida per a la música. Editorial Círculo Rojo, 2018.