Doreu d'Esparta

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula personatgeDoreu d'Esparta
Tipus humà
Dades personals
Sexe home
Naixement Esparta, segle VI aC
Mort Heraclea Minoa, segle VI aC
Família
Pare Anaxàndrides II
Fills Eurianax
Germans Cleòmenes I, Leònides I i Cleombrot d'Esparta
Modifica dades a Wikidata

Doreu (Dorieus, Δωριεύς) fou un príncep espartà, fill gran d'Anaxàndrides II i pare de Eurianax. Va néixer després que el fill (Cleòmenes) del segon matrimoni del pare i fou exclòs de la successió.

Degut a això va decidir marxar d'Esparta per crear-se un regne en algun lloc. Va conduir un grup de colons principalment de Tera cap a Líbia i es va establir a un lloc anomenat Cinyps, però en fou expulsat molt aviat pels libis i cartaginesos i els sobrevivents van tornar a casa.

Va consultar llavors a l'oracle de Delfos i se'n va anar cap a Sicília, però en el seu camí es va aturar a Crotona, que preparava la guerra amb Síbaris (510 aC). Va ajudar a Crotona i en agraïment va rebre terres que abans eren de Síbaris on va construir un temple dedicat a Atenea.

Després va anar a Sicília cap a territori d'Erix on va fundar Heraclea, però foren aniquilats per la gent d'Egesta amb ajut cartaginès i van morir tots menys un. Va deixar un fill de nom Eurianax, que va acompanyar al seu cosí Pausànies a la campanya del 479 aC contra el general Mardoni.