Dret del mar

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:28, 24 feb 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
No s'ha de confondre amb dret marítim.

El Dret del mar és una branca del Dret Internacional que defineix els espais marítims i els drets i obligacions dels Estats en relació amb els mateixos. s una branca del Dret polític, que estudia els drets sobirans que té l'Estat sobre l'espai marítim que correspon al seu territori. Alguns aspectes del dret sobre els oceans afecten les relacions entre les nacions i bastants assumptes importants, com el de la neutralitat o la bel·ligerància en temps de guerra, que són tractats pel Dret internacional. Es diferencia del Dret marítim a causa que són normes jurídiques relacionades entre les nacions, més no entre particulars com en el cas d'aquesta altra branca del Dret.

Per aquesta raó, el Dret del mar és també una branca del Dret internacional regida principalment per la "Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar", la qual regula els aspectes primordials del dret de les nacions costaneres sobre els oceans com ara: els drets de navegació, el sobrevol, la pesca, investigacions científiques marines, descobriments miners en els fons marins i la protecció del medi ambient marí. És un dels instruments més complets del dret internacional i estableix el marc legal fonamental per a tots els aspectes de sobirania, jurisdicció, utilització, drets i obligacions de les nacions en relació amb els oceans.

En síntesi, el Dret del mar, li atorga a cada nació costanera o país arxipèlag exercir la seva sobirania sobre el mar territorial fins a 12 milles nàutiques (22,24 km o 13,8 milles) i la competència sobre els recursos, investigacions científiques i protecció del medi ambient a la zona econòmica exclusiva que arriba fins a les 200 milles nàutiques (370,4 km o 230,3 milles). Més enllà d'aquesta zona, els descobriments de minerals a les conques dels mars estan regulats pel Dret Internacional Públic.

Al regular les relacions entre estats, es diferencia del Dret marítim, que és el que regula les relacions privades en el transport marítim.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dret del mar