Echinopsis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEchinopsis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaCactaceae
SubfamíliaCactoideae
GènereEchinopsis Modifica el valor a Wikidata
Zucc.
Tipus taxonòmicEchinocactus eyriesii Modifica el valor a Wikidata
Espècies
unes 180, vegeu el ntext

Echinopsis és un gran gènere de Cactus originaris d'Amèrica del Sud. Una espècie de mida petita E. chamaecereus, es coneix amb el nom de cactus cacuet. Les 128 espècies van des de les que tenen un aspecte com d'arbre a les dels petits cactus globosos. El nom deriva del grec echinos o eriçó de mar i opsis "aparença" que fa referència a la coberta densa d'espines que presenten aquestes plantes.

Echinopsis es distingeix del gènere Echinocactus per la llargada del seu tub floral, del gènere Cereus per la forma i mida de les tiges i d'ambdós per la posició sobre la tija que ocupen les flors. Són notables per la seva gran mida, llargada del tub i bellesa de les flors.

Distribució[modifica]

Les espècies d'Echinopsis són natives d'Amèrica del Sud (Argentina, Xile, Bolívia, el Perú, Brasil, l'Equador, el Paraguai i Uruguai). Només creixen en sòla sorrencs o de grava, o en terrenys rocosos de muntanya.

Cultiu[modifica]

Les estacions de creixement i de repòs per a Echinopsis són les mateixes que per a Echinocactus. L'espècie de Xile Echinopsis cristata i les mexicanes relacionades amb ells creixen en testos amb terra franca i uns pocs nòduls calcaris que ajuden a esponjar el sòl el qual ha d'estar ben drenat. A l'hivern han de rebre poca aigua i la humitat relativa ha de ser força seca. A la primavera les plantes han de rebre molta llum.

Propietats psicoactives[modifica]

Flor rosa

Diverses espècies del gènere Echinopsis tenen l'alcaloide psicodèlic mescalina i tenen una gran tradició com a droga recreativa o com medicinals. Una espècie d'Echinopsis desconeguda (probablement E. pachanoi o E. bridgesii) de vegades és anomenada "El Cactus dels Quatre vents" i es diu que té efectes psicodèlics. Aquest cactus té quatre costelles i d'això li ve el nom.

Canvis taxonòmics[modifica]

Estudis de les dècades de 1970 i 1980 van donar com a resultat que diversos gèneres abans separats s'absorbissin dins els gènere Echinopsis:

Alguns han proposat també fusionar-hi el gènere Rebutia.

En el comerç se segueixen utilitzant com Echinopsis també els noms de Lobivia, Setiechinopsis i Trichocereus

Taxonomia[modifica]

Nota: algunes de les espècies llistades poden ser sinònims, subespècies, varietats o d'altres.

Hi ha molts híbrids com els creuaments entre E. pachanoi i E. eyriesii el qual es comercialitza sota el nom de "Trichopsis pachaniesii" per Sacred Succulents.

Galeria[modifica]

Referències generals[modifica]

Enllaços externs[modifica]