Vés al contingut

Econometria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'econometria és el mesurament econòmic; una combinació de matemàtica econòmica, estadística i teoria econòmica. L'econometria proveeix eines per a l'anàlisi del contingut empíric de la teoria econòmica, sigui per a la verificació de la teoria, o per a la comprovació de la hipòtesi d'un model de relacions entre variables. Amb l'econometria, els economistes analitzen valors numèrics de les variables i no només llur comportament o tendència general.

L'econometria està basada en l'ús i desenvolupament dels mètodes estadístics amb el propòsit d'estimar les relacions entre dues o més variables econòmiques. També s'utilitza per a provar, mitjançant dades històriques, teories econòmiques proposades o existents, i per a avaluar i implementar polítiques governamentals o empresarials.

L'econometria s'ha separat de la disciplina de l'estadística matemàtica, atès que l'econometria enfoca els problemes relacionats amb dades no experimentals, és a dir, amb dades que no poden recol·lectar-se per mitjà d'experiments científics controlats, sinó d'observacions històriques o experimentals de les decisions dels individus, empreses o altres segments de l'economia i de llurs resultats. Això és possible amb la creació d'un model economètric. Un model economètric està compost per una variable dependent i diverses variables independents, amb paràmetres constants per a cadascuna d'aquestes variables (paràmetres que són els pendents de les corbes corresponents dins la representació gràfica del model economètric), i el terme de l'error. Després que es recol·lectin les dades necessàries, els mètodes economètrics s'utilitzen per a determinar el valor d'aquests paràmetres. Per exemple, un model economètric simple seria:

salari = a*educació + b*experiència + u,

en què a i b són els paràmetres que s'han d'estimar, salari és la variable dependent, educació i experiència les variables independents, i u el terme que conté l'error aleatori. Aquest exemple ho és d'una de les eines més importants de l'econometria: l'anàlisi de regressió.

En els models de regressió simple lineals s'hi sol fer servir, per al càlcul, el mètode de Mínims Quadrats Ordinaris.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Econometria