Ecosocialisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'ecosocialisme és una ideologia política sorgida a finals del segle xx que integra les idees del socialisme amb les de l'ecologisme polític.[1][2]

Partint, com el socialisme, de la crítica al capitalisme com un sistema socialment injust, l'ecosocialisme denuncia que el capitalisme també és un sistema depredador del medi ambient que porta a mitjà i llarg termini a la destrucció del planeta. Davant d'això, l'ecosocialisme propugna transformar la societat a partir dels valors de la justícia social, la solidaritat, la igualtat d'oportunitats, el respecte i la defensa de les llibertats personals, la pau, l'emancipació personal i la sostenibilitat; la seva aspiració és aconseguir una societat basada en la democràcia i el socialisme, de persones lliures i autònomes en una Terra habitable.

Altres denominacions que, a vegades, s'utilitzen per designar l'ecosocialisme són ecopacifisme o socialisme verd.

Referències[modifica]

  1. Decreus, Thomas «Ludo De Witte schreef een sterk pleidooi voor 'ecosocialisme'» (en neerlandès). De Wereld Morgen, 10-09-2017. «Quan haurem aclaparat el darrer arbre, menjarem els nostres diners.»
  2. Culla i Clarà, Joan B. «La dinàmica política i electoral». Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans. Enciclopèdia.cat. [Consulta: 15 agost 2018].

Bibliografia[modifica]

  • Comas-d'Argemir, Dolors «Ecosocialisme». Nous horitzons, 11-07-2018, pàg. 30-35.
  • Ribó, Joan «Ecosocialisme o barbàrie». Levante-EMV, 05-02-2009.
  • Risquete Sánchez, Jaume. Ecosocialisme, Comunicació política i societat postmoderna a la Catalunya democràtica. Barcelona: Universitat Ramon Llull, 2016. 

Enllaços externs[modifica]