Edat fosca digital

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Edat Fosca Digital és el període que transcorre a partir de la Revolució Digital, també anomenada Tercera Revolució Industrial, que va començar entre finals de la década del 1950 a finals de la decada del 1970 amb l'adopció i la proliferació dels ordinadors digitals i el manteniment dels registres digitals que segueix fins als nostres dies.

L'edat fosca digital és una manca d'informació històrica en l'era digital com a resultat directe de formats d'arxiu obsolet, programari o maquinari que es converteixen en corruptes, escasses o inaccessibles a mesura que evolucionen les tecnologies i es descomponen les dades.[1] Per a les generacions futures els pot resultar difícil o impossible de recuperar documents electrònics i multimèdia, ja que s'han registrat en un format d'arxiu obsolet i obscur.

El nom deriva del terme «Edat fosca» en el sentit que podria haver-hi una relativa manca de registres en l'era digital, ja que els documents es transfereixen a formats digitals i es perden còpies originals. Una menció primerenca del terme va ser en una conferència de la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) el 1997. El terme també es va esmentar el 1998 a la conferència Time and Bits, que va ser copatrocinada per la Long Now Foundation i el Getty Conservation Institute.

Referències[modifica]

  1. «Data Reawakening» (en anglès). Science Friday, 01-03-2018.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]