Edmond

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEdmond

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementmarç 1938 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCatalunya
Activitat
Ocupacióautor de còmic Modifica el valor a Wikidata

Edmond (Barcelona, març 1938) (o Edmundo) Fernández Ripoll, que signa simplement amb el seu nom de pila, és un historietista i il·lustrador català.[1] La seva obra més coneguda és Jan Europa.[2]

Biografia[modifica]

Edmond al 41 Comic Barcelona acompanyant a Trini Tinturé, Gran Premi del Saló (2023).

El jove Edmond treballa a una ferreteria, en venda de samarretes per correu i com assistent per les agències de publicitat Publicitas, Radar i Publicidad Mediterranea fins que l'any 1959 és contractat per l'Editorial Bruguera, primer per portar la part artística del departament de publicitat i poc després per adaptar populars personatges de televisió, com Rintintín, Bonanza, Daniel Boone o Bronco.[1] Als anys seixanta també publica historietes romàntiques a revistes juvenils femenines com Celia, As de Corazones, Sissi, Sissi-gráfico o Sissi-juvenil i pel mercat britànic a les revistes Young Lovers i True Life Library.

A partir de 1970 publica algunes històries per a la col·lecció Joyas Literarias Juveniles, com les adaptacions de les noveles Rob Roy, Tom Sawyer i La capitana del Yucatan .[3]

A través d'agències internacionals com Creaciones Editoriales continua publicant pel cómic britànic (Adarés Anglians, How The West Was Won, The Handcuff Hotspurs, The Quest, Tyler the Tamer) i comença també a fer-ho pel francès (Brigade Temporelle, Mike Nelson),[3] holandès (Elsje de Windt, Mimi, Meta de Bokesprong, Oberon, Sas and Lies),[1][4] suec i, fins i tot, zairès.[3]

A Espanya hi realitza, amb guió de Víctor Mora, Supernova (publicat a la revista Súper Mortadelo, 1973) substituint José Bielsa qui feia els dibuixos des que va començar la sèrie l'any anterior, i amb guió d'Andreu Martín, Fantasia S.A. (Tío Vivo, 1975) i Los Titanes (Super Sacarino i Super Ases). Aquests treballs es veuen interromputs o les continuen altres dibuixants a causa de la seva feina a Anglaterra on podien pagar tres o quatre vegades millor.

Al 1976 crea Eva Star per a la revista Can Can[3] i a l'abril de 1979, Jan Europa, la seva sèrie més popular i la primera escrita per ell, per a Mortadelo,.[1] Ell mateix es va encarregar del color, amb aquarel·la, per assegurar el resultat que no solia ser bo a la resta de la revista. La fi de l'editorial, que finalment no es dona tan ràpid, fa que només es publiqui durant dos anys, quedant inacabada.

Similar a Jan Europa és Doctor Impossible de 1984, també escrita per ell i de gènere fantàstic.

Després de la desaparició de Bruguera, il·lustra històries d'humor com Fede y sus colegas, dramón urbano por entregas i La vida crítica y la crítica de la vida amb guió de Jaume Ribera, Cinemateca o TelaVisión escrites per ell pel TBO d'Ediciones B.[2]

Després del tancament de la línea d'historietes d'Ediciones B, continua treballant pel còmic holandès, a la revista de noies Tina de l'editorial Oberon, on hi treballa durant més de trenta anys. Edmond va il·lustrar moltes històries independents, i sèries de personatges recurrents com Mimi, Sas en Lies, Elsje de Windt, Astrid, Meta van de Bokkesprong i Duikclub Barracuda. També fa fons per sèries de dibuixos animats per a la desapareguda productora Neptuno Films. Durant els darrers anys de la seva col·laboració a Holanda, va aconseguir que Purita Campos fos l'artista del còmic "Tina en Debbie" entre el 2007 i el 2010. A més de dibuixar còmics, també és un il·lustrador de llibres i pintor de cartells de pel·lícules.

Estil[modifica]

Armand Matias i Guiu va escriure sobre aquest autor:

« Edmond és un dibuixant metòdic, acompasat, summament correcte. Molt cerebral. El seu estil, fotogràfica. Quan dibuixa un edifici, una situació, és exacta a com existeis a la realitat o a com seria si existís.[3] »

Obra[modifica]

Any Títol Guionista Publicació
1967 Bonanza Vicente Palomares Tele Color (Editorial Bruguera)
1972-73[5] Supernova Víctor Mora Super Mortadelo (Editorial Bruguera)
1973 Brigade Temporalle Claude-Jacques Legrand Futura (Editions Lug)
1975 Fantasía S.A. Andreu Martín Tío Vivo (Editorial Bruguera)
1976 Los Titanes Andreu Martín Super Sacarino (Editorial Bruguera)
1979 Jan Europa Edmond Mortadelo i Super Mortadelo (Editorial Bruguera)
1983 Mimi Edmond Jana (SARPE)
1983 Barracuda Edmond Jana (SARPE)[6]
1984 Doctor Impossible Edmond Mortadelo (Editorial Bruguera)
1986 Erika Edmond Chicas (Editorial Bruguera)
1986 Marga Armand Matias i Guiu Chicas (Editorial Bruguera)
198- Sindy Edmond TBO (Editorial Bruguera)
1988 Cinemateca TBO Edmond TBO (Ediciones B)
1988 Fede y sus colegas, dramón urbano por entregas Jaume Ribera TBO (Ediciones B)[2]
198- Supertrailers Edmond Super Mortadelo (Ediciones B)
198- La Tribu Edmond TBO (Ediciones B)
1989 La vida crítica y la crítica de la vida Jaume Ribera i Edmond TBO (Ediciones B)

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Edmond a Comic Story-7 (cast.), encartament del setè número de Bruguelandia, Editorial Bruguera, Barcelona, 11/01/1982, p. 28 a 29.
  2. 2,0 2,1 2,2 Esteba, Miquel (12/2008). Jan Europa. Las aventuras de un catalàn por la nueva Europa (cast.) en "Dolmen Europa" #1, Dolmen Editorial, pàg. 93 a 94.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Guiu, Armando Matías a Comic Story-7 (cast.), encartament del setè número de Bruguelandia, Editorial Bruguera, Barcelona, 11/01/1982, p. 30.
  4. Quadrado (2000), p. 407.
  5. edmond. «Brigade Temporelle, una serie que dibujé para la revista Futura, de Francia» (en castellà), 26-07-2013. [Consulta: 15 desembre 2019].
  6. Guiral (11/2007), pàg. 150.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]