El Álbum Ibero-Americano

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEl Álbum Ibero-Americano
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusrevista
publicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1890
1891
Data de dissolució o abolició1909 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

El Álbum Ibero-Americano va ser una revista publicada a Madrid entre 1890 i 1909, dirigida per Concepción Gimeno de Flaquer.

Història[modifica]

La revista va ser publicada a Madrid entre 1890 i 1909, dirigida per l'escriptora i periodista Concepción Gimeno de Flaquer. Va mantenir una línia editorial en la qual confluïen postures contradictòries, en esforçar-se en mantenir un equilibri entre les idees feministes que començaven a brollar en la societat i les tendències més tradicionals, contenint articles d'ideologia molt conservadora.

En ella van col·laborar dones com la pròpia Gimeno de Flaquer, Julia de Asensi, Carolina Coronat, Ermelinda de Ormache, Emilia Calé y Torres o Josefa Pujol de Collado, a més de moltes autores hispanoamericanes com Adela Castell, Mercedes Cabello de Carbonera, Delfina María Hidalgo. També van escriure en ella autors masculins com Gustavo Baz, Juan Pérez Zúñiga, Salvador María de Fábregues, Melcior de Palau, Salvador Quevedo y Zubieta, el «Marquès de Valmar» o el marit de la directora, Francisco de Paula Flaquer.

Va ser la continuadora a Espanya de la revista mexicana El album de la mujer, a càrrec també del matrimoni Flaquer.[1] Aquesta segona època de la revista hauria començat el 7 d'agost de 1890 o el 7 de gener de 1891.

Referències[modifica]

  1. Biblioteca Nacional de España. «El Álbum ibero americano». Hemeroteca digital.

Bibliografia[modifica]

  • Alvira Banzo, Fernando. «El Diario de Huesca - 125 años después». A: El Diario de Huesca - 125 años después. Instituto de Estudios Altoaragoneses, 2000, p. 7-10. 
  • Fernández Clemente, Eloy. «El Diario de Huesca durante la Dictadura de Primo de Rivera (1923-1930)». A: El Diario de Huesca - 125 años después. Instituto de Estudios Altoaragoneses, 2000, p. 97-104. 
  • Teruel Melero, María Pilar. «Reflejo en El Diario de Huesca (1875-1882) del nacimiento y desarrollo de la Institución Libre de Enseñanza, así como de las ideas precursoras de la Escuela Nueva». A: Nuevas tendencias historiográficas e historia local en España: actas del II Congreso de Historia Local de Aragón (Huesca, 7 al 9 de julio de 1999). coord. por Miguel Ángel Ruiz Carnicer y Carmen Frías Corredor, 2001, p. 333-340. 
  • Frías Corredor, Carmen. «La prensa republicana de la Restauración en el Alto Aragón: El Diario de Huesca». A: M.Á. Naval (Coord.). Cultura burguesa y letras provincianas: (Estudios sobre el periodismo en Aragón entre 1834 y 1836). Zaragoza: Mira, 1993, p. 255-265. 
  • García Guatas, Manuel. «La “Prensa”: Su utilización como fuente para el estudio de la obra artística». A: Metodología de la investigación científica sobre fuentes aragonesas: (Actas de la IV Jornadas). Zaragoza: Universidad de Zaragoza, Instituto de Ciencias de la Educación, 1989, p. 417-489. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Álbum Ibero-Americano