El Camí

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Una sortida del grup a la Marina Alta.

El Camí és un itinerari senyalitzat de senderisme cultural que recorre les terres de parla catalana[1] per fomentar la cohesió social de tots els territoris.[2] La ruta dels gairebé 5.000 quilòmetres té el suport de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears, el Govern d'Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals i també de diputacions, consells comarcals,[3] consorcis, mancomunitats i ajuntaments de tots els Països Catalans.[4] El camí abasta des del Carxe (Múrcia), el País Valencià, Catalunya, la Franja, Andorra, Catalunya Nord, les Balears i l'Alguer, a la Sardenya (Itàlia).[5]Sota el lema Conèixer aquesta terra per estimar-la! es convida a "caminar pel país".[2]

Aquest projecte és apartidista, ja que té tot el territori i tota la seva gent com a protagonistes i beneficiaris, a més dels visitants d'altres països. El 2008, el Parlament de Catalunya el declarà d'interès públic.[6]

L'associació Pas (serveis de Participació i Sostenibilitat) - Amics del Camí és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la dinamització i implementació del Camí. Compta amb un equip professional que treballa per fer possible el projecte.

L'itinerari[modifica]

El recorregut concret de cada país i comarca és definit per les persones i institucions del propi territori de manera consensuada.

Criteris per definir l'itinerari:[2]

  1. Caps de comarca i nuclis de població
  2. Allotjaments de diferents estils i preus. Punts d'informació permanents. Centres espirituals.
  3. Patrimoni arquitectònic i cultural. Danses i músiques locals, etnologia, museus. Trets locals de la llengua catalana. Gastronomia i productes artesans autòctons.
  4. Fets històrics. Personatges locals.
  5. Fauna, flora, geologia, arqueologia.
  6. Casals populars, iniciatives i moviments d'innovació social existents: defensa del territori, per la pau, cooperatives de consumidors, comerç just, noves comunitats compromeses socialment, experiències de democràcia participativa, etc.

La duració aproximada de tot el camí és de 180 dies.

Trams senyalitzats[modifica]

Trams senyalitzats i amb guia editada:[2]

Trams en procés de senyalitzar:[2]

La marca[modifica]

Logo Cami.jpg

La marca d'El Camí es basa en la forma del número 8 o del símbol de l'infinit, que sintetitza el traç del Camí per tot el territori, amb Montserrat com a punt d'interesecció. També s'hi llegeixen dues lletres ces, que es poden entendre com les inicials del Camí de les terres de parla catalana.[2] Seguint la ruta, s'hi troben els senyals pintats a mà en color vermell, mentre que les plaques, adhesius i d'altres elements manufacturats són de color blanc amb fons vermell. En els brancals del Camí s'hi troba la mateixa grafia, però pintada amb groc o bé amb blanc i fons groc.

La Guia[modifica]

El projecte de documentar El Camí en una guia ja està en marxa. Inclourà establiments hotelers i de restauració qui es comprometen a oferir un servei de qualitat i en català. Aquesta guia social, cultural i natural es publica en forma física i digital, amb un volum per cada tram. L'octubre de 2008 es va presentar la primera guia, la del tram del Montseny, al Palau Robert de Barcelona.[2] Dels Volcans a la terra dels mites és el títol de la guia del Camí a la Garrotxa i al Ripollès, presentada el novembre de 2009. La Marina Alta eixirà a finals de 2010 sota el nom Empremta morisca i mallorquina.

Els Amics del camí[modifica]

Gràcies als socis, els padrins, els voluntaris, a les administracions públiques, etc., es va finançar El Camí, obrint les rutes i preparant les guies. La coordinació nacional d'El Camí, a càrrec de l'associació Pas, té la seva seu a la vila de Cardedeu al Vallès Oriental. Hi ha també seus a Barcelona, Xàbia (Marina), Tremp (Pirineu Occidental), Sant Joan de les Abadesses (Prepirineu), Sa Pobla (Mallorca).[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]