El Ferrocarril (1892)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Ferrocarril

Capçalera El Ferrocarril (1892) Modifica el valor a Wikidata
Tipuspublicació periòdica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Data d'inici1892 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització1893 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióTarragona Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Periodicitatbisetmanal
Preu1 pesseta al mes (a Tarragona)

El Ferrocarril. Períodico independiente, de noticias e intereses morales y materiales va ser un diari bisetmanal. Editat a finals del segle xix en la impremta d'Adolf Alegret un dels seus propietaris.[1] La seu de la redacció es trobava al C. Méndez Núñez, 5 de Tarragona. Com s'indica a la capçalera era un diari de notícies i de temes d'interès local. Va veure la llum durant un any.

Història[modifica]

El primer número va aparèixer el 10 d'abril de 1892.

Sortia els dijous i diumenges de cada setmana amb l'objectiu de fer evidents els avantatges i beneficis de la construcció d'una línia fèrria que comuniqués Tarragona, Valls i Balaguer.

Els fundadors Joan Caballé Goyeneche, Adolf Alegret i Joan Ruiz Porta, aquest últim figurava com a director. Comptava amb la col·laboració de persones vinculades al món cultural de la ciutat com Antoni Magriñà, Alfred Opisso, Antònia Opisso, Emili Morera i del mateix director entre d'altres. Es feia ressò de temes d'història local com el setge de Tarragona de 1811, la nova Audiència a la plaça del Pallol, el penal del Miracle, els carrers i personatges de la ciutat, el problema de l'aigua.[2]

Es va deixar de publicar al mes de març de 1893 i al mes següent fou substituït per El Tarraconense. Diario independiente, de noticias e intereses morales y materiales.[3]

A la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona (BHMT) es conserva tota la col·lecció.

Aspectes tècnics[modifica]

Diari de gran format: 47x35 cm. de 4 pàgines. Costava 1 pesseta.

Referències[modifica]

  1. Arco, Luis del: El periodismo en Tarragona. Ensayo histórico-bibliográfico. Tarragona: Establecimiento Tipográfico de F. Arís é Hijo, 1908, p.71
  2. Virgili Bertran, M. Elena: El Ferrocarril (10 d'abril 1892 - 2 d'abril 1893). A Fet a Tarragona, núm.43 (setembre-octubre 2020)
  3. Arco, Luis del: El periodismo en Tarragona. Ensayo histórico-bibliográfico. Tarragona: Establecimiento Tipográfico de F. Arís é Hijo, 1908, p.71.

Bibliografia[modifica]

  • Arco, Luis del: El periodismo en Tarragona. Ensayo histórico-bibliográfico. Tarragona: Establecimiento Tipográfico de F. Arís é Hijo, 1908, p.71.
  • El Ferrocarril. Períodico independiente, de noticias e intereses morales y materiales.
  • Virgili Bertran, M. Elena: El Ferrocarril (10 d'abril 1892 - 2 d'abril 1893). A Fet a Tarragona, núm.43 (setembre-octubre 2020).
  • Virgili Bertran, M. Elena: Notes per a un estudi de la premsa tarragonina del segle xix. A: El temps sota control: Homenatge a F. Xavier Ricomà, pp. 577-586.

Enllaços externs[modifica]