El hombre que supo amar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEl hombre que supo amar
Fitxa
DireccióMiguel Picazo Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
Director artísticEduardo Torre de la Fuente Modifica el valor a Wikidata
ProduccióJosé María Carcasona
Eduardo Bussalleu
GuióSantiago Moncada Mercadal Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAntonio Pérez Olea Modifica el valor a Wikidata
FotografiaManuel Rojas Modifica el valor a Wikidata
MuntatgePablo González del Amo Modifica el valor a Wikidata
ProductoraGeneral Films Corporation S.A
Dades i xifres
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena10 agost 1978 Modifica el valor a Wikidata
Durada141 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
ColorEastmancolor Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema biogràfic i drama Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientació1539 Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0074639 Filmaffinity: 980242 Allocine: 33060 Letterboxd: el-hombre-que-supo-amar Allmovie: v156356 TCM: 487641 TMDB.org: 237201 Modifica el valor a Wikidata

El hombre que supo amar és una pel·lícula biogràfica espanyola del 1978 dirigida per Miguel Picazo de Dios amb un guió de Santiago Moncada basat en la biografia de Sant Joan de Déu escrita per José Cruset. Fou protagonitzada per Timothy Dalton, Antonio Ferrandis, José María Prada, i Victoria Abril.[1][2]

Repartiment[modifica]

El 1539 Juan Ciudad és un home d'aspecte humil que viu a Granada, on intenta denunciar les desigualtats socials. És declarat boig i internat en un hospital. Quan en surt es dedica a viatjar arreu de la província de Granada i es proposa la tasca d'ajudar els més humils. Aquest generositat provoca enveges i que el consideren un agitador de masses. Però gràcies a les seves obres finalment acabarà sent Sant Joan de Déu.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Va ser finançada per l'orde religiós dels Germans de Sant Joan de Déu, que originalment havien encarregat la pel·lícula i que també va donar suport a la seva distribució general a Espanya. La pel·lícula va suposar el retorn de Picazo a la direcció de llargmetratges després d'uns anys treballant per a la televisió. Es va rodar l'estiu de 1976, però no es va estrenar fins dos anys més tard (el 10 d'agost de 1978) i en una sola sessió i no va tenir èxit comercial.

Fou exhibida al Festival de La Corunya de 1978 i no va rebre bones crítiques. Fernando Trueba la considera influïda per Zeffirelli i Passolini, però no en sap treure prou profit:

« "Tot és bastant tosc. Malbaratament de mitjans no controlats, desafortunades escenes de masses, etcètera. L'enfrontament de Juan Ciudad amb les estructures socials, polítiques i religioses del seu temps és utilitzat per Picazo per a resumir els conflictes d'una època bastant complexa. I així, la pel·lícula cau en el seu més greu defecte: un esquematisme de to pseudodidáctic. Els diàlegs són falsos, demagògics, tendenciosos i efectistes.[3] »

Premis[modifica]

Félix Dafauce va rebre el premi al millor actor secundari als Premis del Sindicat Nacional de l'Espectacle de 1976.[4]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]