El marxisme sanarà els malalts

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaEl marxisme sanarà els malalts
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorFrida Kahlo Modifica el valor a Wikidata
Creació1954
Materialmasonita
pintura a l'oli Modifica el valor a Wikidata
Mida76 (alçària) × 61 (amplada) cm
Col·leccióMuseu Frida Kahlo (Coyoacán) Modifica el valor a Wikidata

El marxisme sanarà els malalts és una pintura de Frida Kahlo de 1954 pintat a l'oli. Amb unes mides de 76 × 61 cm. Es troba al Museu Frida Kahlo, també conegut com La Casa Blava i va ser restaurat el 2009 gràcies a un donatiu del govern alemany.[1]

Anàlisi de l'obra[modifica]

A la pintura trobem la mateixa Frida, deixant anar les seves crosses, al centre de la pintura. Porta una cotilla de ferro (fent al·lusió a les que ella utilitzava degut a l'accident de tràfic sofert el 17 de setembre de 1925) i és sostinguda per unes mans que representen el marxisme guarint-la. També hi trobem l'àguila dels EUA i el mateix Karl Marx ofegant-la. S'hi veu també representat el món amb l'URSS i la Xina [2] pintats de coŀor vermell.

Frida Kahlo va viure una existència a nivell físic i en el quadre intenta explicar que l'única via per la regeneració personal i social que porta a un món millor és acceptar el marxisme. Així, no només el marxisme l'ha guarit a ella (ja no li fan falta les crosses), sinó que ara l'ànima del moviment marxista (Karl Marx) mata el símbol nord-americà, l'ànima del capitalisme. Hi ha molts símbols a la pintura que mostren la bondat del marxisme, en contraposició als països capitalistes.

Als darrers anys de vida de l'artista la seva pintura va passar a convertir-se en una pintura amb conceptes polítics, encara que segons les seves paraules: «La meva pintura no és revolucionària, perquè em continuo fent il·lusions que és combativa». Al seu diari també va escriure:

« Tinc molta inquietud a l'assumpte de la meva pintura. Sobretot per transformar-la perquè sigui una mica útil al Moviment revolucionari comunista [...] l'única raó real per viure. »

L'art de Frida és un desafiament constant davant la ideologia dominant. Sens dubte la seva obra és la visió de si mateixa, ella és el «subjecte que pinta i el subjecte pintat» i expressa tot el que sent.[3]

Referències[modifica]

  1. Restauren casa, fotografies i pertinences de Frida Kahlo amb donació alemanya Notícia de Terra del 28 de maig de 2009. (consultat el 10 d'agost de 2009)
  2. Ketttenmann, Andrea (1999) pp.80-81
  3. Bartra, Eli (1994) pp.73-75

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]